
وکیل فرزند خواندگی
کودکان معصوم آسیبپذیرترین قشر جامعه هستند. راهکار قانونگذار برای مواقعی که کودک در شرایط نابسامان اجتماعی و خانوادگی قرار میگیرد فرزند خواندگی و حضانت است. در این بخش وکیل فرزند خواندگی در باره قوانین این امر توضیح خواهد داد.
روند فرزند خواندگی در ایران
در قانون کشور تنها زوجینی که حداقل ۵ سال از ازدواج آن ها گذشته باشد و فرزند نداشته باشند میتوانند برای فرزند خواندگی اقدام کنند. البته اولویت بعدی با خانوادههایی است که تنها یک فرزند دارند و دیگر امکان بچه دار شدن ندارند.
در قانون جدید کشور تنها زوجین نیستند که میتوانند سرپرستی کودکی را بر عهده بگیرند. نکته مثبت قانون جدید این است که خانمهای مجردی که از موقعیت اقتصادی و اجتماعی خوب و قابل قبولی برخوردارند، اما ازدواج نکردهاند میتوانند فرزند خوانده داشته باشند. سوال مهمی که بیشتر اوقات برای افراد پیش میآید این است که آیا در این حالت برای کودک شناسنامه صادر میشود؟ پاسخ این است که شناسنامهای به نام مادر برای فرزند صادر میشود.
در گذشته فقط کسانی که بچهدار نمیشدند میتوانستند فرزندخوانده داشته باشند اما با توجه به اهمیت ویژه این مسئله و تعداد زیاد فرزندان بی سرپرست و بد سرپرست و افراد واجد شرایط دریافت فرزند خواندگی سه گروه میتوانند سرپرستی بگیرند:
۱٫ کسانی که بچه دار نمی شوند
۲٫ دختران مجرد
۳٫ کسانی که بچه دارند اما میخواهند سرپرستی فرزندی را بر عهده بگیرند.
تحت چه شرایطی فرزند خواندگی لغو میشود؟
ابطال حکم سرپرستی راهکاری است که برای بررسی بیشتر و مراقبت از فرزندان در قانون در نظر گرفته شده است. اگر مشخص شود صدور حکم فرزند خواندگی درست نبوده و موردی نادیده گرفته شده است دادگاه میتواند حکم را باطل کند. همچنین بد رفتاری با کودک و زیر سوال رفتن صلاحیت پدر و مادر یا بروز مشکلات مالی و عدم استطاعت مالی باعث فسخ فرزند خواندگی میشود.
ارث فرزند خوانده
در قانون ایران ، ملاک ارث چند چیز است:
• وجود رابطه خونی
• وجود رابطه نسبی و زوجیت
اگر هیچ کدام از این دو مورد وجود نداشته باشد، ارث و ارث بری وجود نخواهد داشت. بنابراین فرزند خوانده از والدینش ارث نمیبرد. فلذا سهم الارث فرزند خوانده فقط زمانی ممکن است که سرپرست پیش از مرگ از طرق قانونی اموالی به فرزند خوانده منتقل در غیر اینصورت سهم الارث فرزند خوانده منتفی است.
شرایط والدین و کودکان در فرزند خواندگی
کسانی که روند فرزند خواندگی را طی کردهاند میدانند که طی این روند کار سادهای نیست و به همین دلیل اغلب افراد از وکیل فرزند خواندگی کمک میگیرند. همانطور که میدانید والدین باید شرایط خاصی داشته باشند تا واجد شرایط شناخته شوند. اما جالب است بدانید کودکان هم باید شرایطی داشته باشند تا به فرزند خواندگی به والدین سپرده شوند:
۱٫ کودکانی که تلاش جهت شناسایی والدین و بازگشت کودک به خانواده بی اثر بوده است.
۲٫ زن و شوهر ایرانی و مقیم ایران باشند.
۳٫ پنج سال تمام از تاریخ ازدواج گذشته و صاحب فرزند نشده باشند.
۴٫ سن یکی از زوجین حداقل ۳۰ باشد.
۵٫ والدین محکومیت جزائی مؤثر به علت ارتکاب جرائم عمدی و مهجور نداشته باشند.
۶٫ تمکن مالی قابل قبول: والدین صلاحیت اخلاقی و تکمن مالی داشته باشند
۷٫ زن وشوهر بیماری صعب العلاج نداشته باشد و اعتیاد به الکل یا مواد مخدر و روان گردان نداشته باشند.
۸٫ والدین تابعیت ایران داشته باشند اگر که در خارج از ایران زندگی میکنند می توانند از طریق سفارتخانه به بهزیستی درخواست دهند.
۹٫ معیار اعتقادی این است که والدین به یکی از دینهای رسمی در قانون اساسی ایران معتقد باشند.
۱۰٫ والدین باید برای تربیت و نگهداری از فرزند خوانده توانایی داشته باشند.
۱۱٫ انجام واجبات و ترک محرمات
۱۲٫ والدین مهجور نباشند.
فرق فرزند خواندگی و حضانت فرزندان در قانون ایران
حضانت در زبان به معنی نگاهداری است و در علم حقوق حضانت را ولایت بر تربیت و نگهداری کودک است. و بیشتر ناظر به حمایت جسمی از کودک است اما موارد روحی و روانی را نیز در بر میگیرد. ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی در مورد حضانت فرزندان میگوید:
«هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه میتواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند.»
به بیان وکیل فرزند خواندگی شایان ذکر است قانون کشور اولویت حضانت کودک، چه دختر و چه پسر را تا ۷ سالگی با مادر و بعد از آن به پدر واگذار میکند. البته در این مصلحت کودک اولویت دارد و تعیین کننده است. در قانون جدید حضانت فرزند مصوب سال ۱۳۸۲ حضانت دختران و پسران تا سن هفت سالگی به مادر سپرده شده است.
« ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی: برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی میکنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است. تبصره – بعد از هفت سالگی درصورت حدوث اختلاف، حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه میباشد.»
فرزند خواندگی برای ایرانیان خارج از کشور
در قانون جدید ایران علاوه بر خانمهای مجرد، هموطنانی که در خارج از کشور زندگی میکنند نیز اگر واجد شرایط باشند میتوانند با مراجعه به بهزیستی فرزندی را تحت سرپرستی بگیرند. ایرانیان در خارج از ایران باید با مراجعه به کنسولگری ، فرم پر کنند و تا شرایطشان بررسی شود.
استخدام وکیل فرزند خواندگی
فرزند خواندگی قوانین پیچیدهای دارد که اولویتش سعادت و آرامش و مصالح کودکان بی سرپرست است. از ابتدا تا انتها با قوانین و مقررات خاصی دنبال میشود که گاها سختگیرانه است تا ضامن مصالح فرزندان بی سرپرست باشد. برای انجام مراحل قانونی فرزند خواندگی میتوانید یک وکیل فرزند خواندگی از موسسه حقوقی ثمین عدالت استخدام کنید. شما با وجود مشغلههای بسیار نمیتوانید جنبههای قانونی فرزند خواندگی را دنبال کنید و از آخرین قوانین تصویب شده در این حوزه مطلع باشید. وکیل فرزند خواندگی میتواند در تمام مراحل به شما کمک کند تا یک روندی اصولی و موفقیتآمیز را طی کنید.
با افتخار آماده ارائه خدمات حقوقی ممتاز در زمینه فرزند خواندگی توسط تیم متبحر و متخصص موسسه حقوقی ثمین عدالت هستیم. خط اختصاصی ثمین عدالت با شماره ۰۲۱۲۶۷۱۱۲۸۹ در اختیار شما است. برای تماس از تمام نقاط کشور نیاز به شمارهگیری کد نیست.