
وکیل چک یا وکیل چک برگشتی به دلیل اطلاعات کافی که در زمینه ی چک و امور مربوط به چک از قبیل سفته و رسیدهای بانکی و … دارد می تواند به راحتی و به سرعت کافی راهنمایی لازم را انجام دهد که این تجربه و اطلاعات وکیل چک می تواند کمک شایانی در جهت رسیدن به امور حقوقی و چکی بنماید. یکی از مهم ترین اسناد تجاری که در حقوق ایران دارای اهمیت بسزایی است، می توان از چک نام برد و این سند تجاری همان طور که مطلع هستید در بین بسیاری از مردم رواج یافته و مورد داد و ستد قرار می گیرد. به دلیل رواج زیاد بین مردم متأسفانه برگشت خوردن چک های زیادی از چک های صادر شده توسط اشخاص قابل مشاهده است. این موضوع باعث تشکیل پرونده های متعدد قضایی شده است. برای پیگیری بهتر امور چک و چک برگشتی حتماً با وکیل چک در تهران یا چک برگشتی مشاوره داشته باشید.
وکیل چک
بر اساس ماده ی ۳۱۰، چک نوشته ای است که به موجب آن صادرکننده ی چک، کل و یا بخشی از وجوهی را که نزد بانک دارد مسترد یا به دیگری واگذار کند. وکیل چک وکیلی است که به پرونده های مطالبه طلب مانند دعاوی چک، سفته، قبض، انبار رسیدهای پرداخت، فاکتورهای فروش و از این قبیل که بیانگر طلب هستند، اعلام وکالت و به امور مربوطه رسیدگی می کند. طبق قانون مدنی ماده ۶۵۶ وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب و نماینده خود می داند. منظور از امر در ماده ی فوق، امری حقوقی است که به صورت کلی بیان شده از جمله امور حقوقی، امور مربوط به چک که وظیفه ی وکیل چک است.
چک کیفری و چک حقوقی
چک می تواند هم جنبهی کیفری هم جنبهی حقوقی داشته باشد که نیاز به توضیحاتی در این زمینه هست. چک که جایگزین خوبی برای وجه نقد شده است و نقش پول را بازی می کند از جنبه حقوقی می تواند احکام ثمن (پول) را برای معاملات میان مردم داشته باشد. مطالبهی وجه مشروط به داشتن شرایطی از جمله ذکر تاریخ صدور و امضای صادرکنندهی چک است. چک سندی است که بر طبق آن صاحب حساب بانکی، خودش و با تحویل آن به فرد دیگر از حساب خود برداشت وجه کند عبارت چک کیفری و چک حقوقی فقط در زمینهی چک های برگشتی (بلامحل) قابل استفاده می باشد و مربوط به نوع مسئولیت صادرکننده چک است.
وکیل چک در تهران
اشتباهات رایج وعدم آگاهی نسبت به قانون و مشکلاتی از این قبیل این روزها خیلی فراگیر شده و افرادی که از چک برای داد و ستد استفاده می کنند را مقداری درگیر کرده است و ناخواسته در دام کلاهبردار و یا افراد بی تعهد می افتند. ما با ارائه قوانین مربوط به چک و پیشنهاد انتخاب یک وکیل چک خبره در تهران قصد داریم تا حدودی از مشکلات شما بکاهیم تا متضرر نشوید.
بهترین وکیل چک در تهران با اشراف کامل به تغییرات قانون چک اقدام به تهیهی نوشتاری اجمالی در بررسی آخرین تغییرات قانون چک در قوانین و بخشنامه های صادر شده می نماید و براساس سوالات مطرح شده توسط کاربران از وکیل چک پرسیده می شود و آنها کمک و راهنمایی های لازم را ارائه می دهند.
قابل پیگیری نبودن برخی از چک های صادرشده
اگر چک های صادر شده به منظور معاملات نامشروع و ربا باشد، در صورت اثبات چک صادر شده به دلیل معامله و تعهد نامشروع و به نوعی باطل باشد یا برای ربا و معاملات ربوی باشد، چک مذکور نه تنها وصف کیفری ندارد، بلکه از لحاظ حقوقی هم نمی توان به آن ترتیب اثر داد؛ زیرا قانونگذار در هنگام تصویب قانون هیچ حقی برای معاملات باطل و نامشروع قائل نشده است.
در چه مواردی وکیل چک برگشتی فقط از جنبهی کیفری طرح دعوی می کند؟
علاوه بر مواری که در قسمت بالا به آن اشاره شد اگر چکی صحیح و قانونی صادر شده باشد و همهی شرایط شکلی آن رعایت شده باشد چک مورد نظر در صورت عدم وصول و برگشت خوردن به غیر از جنبهی حقوقی از لحاظ کیفری هم قابل پیگیری است. البته با توجه به شرایط و درخواست شما وکیل چک برگشتی می تواند از لحاظ حقوقی و کیفری پرونده را بررسی کند.
وکیل چک بلامحل در چه مواقعی فقط از جنبه حقوقی طرح دعوی می کند؟
۱٫ چک تضمین: چک هایی که به منظور انجام تعهد یا به منظور حسن انجام کار صادر می گردد وصف کیفری خود را از دست می دهند و وکیل چک برگشتی فوق فقط از جنبه حقوقی می تواند موضوع را پیگیری نماید.
۲٫ چک سفیدامضا: چک هایی سفید و بدون درج مبلغ از سوی صاحب حساب صادر و امضا می گردد و مبلغ آن بعداً توسط دارنده نوشته می شود. اگر این امر ثابت شود، وکیل چک می تواند از لحاظ حقوقی رسیدگی کند.
۳٫ چک وعده دار: اگر اثبات شود چک صادر شده وعده دار صادر شده، فارغ از اینکه مدت وعدهی مدنظر کوتاه یا بلند باشد، چک مذکور از جنبه حقوقی قابل رسیدگی است.

چک های بدون تاریخ
هر وقت این موضوع ثابت شود که چکی بدون درج تاریخ صادر شده است و تاریخی غیر از تاریخ صدور درج شده باشد، چک مذکور جنبه کیفری نداشته و از لحاظ حقوقی رسیدگی می شود و وکیل چک از طرح دعوی کیفری خودداری خواهد نمود.
چک هایی که پرداخت وجه آن مشروط است، چنانچه در متن چک پرداخت وجه آن مشروط به حصول شرطی باشد یا در متنی جداگانه با ذکر مشخصات کامل چک مذکور پرداخت وجه آن مشروط به حصول شرطی باشد، آن چک در خصوص شرط مذکور فقط دارای جنبهی حقوقی خواهد بود که وکیل چک برگشتی (بلامحل) فقط از جنبهی حقوقی باید طرح دعوی کند.
عدم مراجعه دارنده چک به بانک در مهلت قانونی
برای آنکه چکی وصف حقوقی خودش را از دست ندهد، دارنده آن باید ظرف مدت ۶ ماه از تاریخ چک برای دریافت به بانک رجوع کرده و در صورت برگشت خوردن چک باید ظرف مدت ۶ ماه از تاریخ برگشت خوردن چک اقدام به طرح دعوی نماید و اگر مدت های ذکر شده را رعایت نکند، وکیل چک برگشتی نمی تواند از جنبه کیفری اقدام کند لذا از لحاظ حقوقی اقدام می کند.
وظایف صادرکننده چک
در این زمینه اگر نیاز به وکیل چک یا چک برگشتی دارید ضمن ارتباط با وکلای موسسه های حقوقی ازمشاوره و خدمات تخصصی ایشان بهره مند شوید.
۱٫ شخصی که اقدام به صدور چک می کند باید در تاریخی که در چک ذکر می کند به همان مقدار در بانک خود وجه نقد داشته باشد در غیر این صورت هم از لحاظ کیفری هم از لحاظ حقوقی قابل پیگیری است و مسئولیت خواهد داشت. لازم به ذکر است چک برگشتی هنگامی قابلیت پیگیری دارد که بی وعده و به تاریخ روز باشد.
۲٫ صادرکننده در زمان درج شده در چک نباید تمام یا قسمتی از وجه را از بانک خارج کند به طوری که در سررسید در حساب وی وجه کافی برای وصول چک باقی نمانده باشد همچنین وی نمی تواند بدون علت موجه و قانونی دستور پرداخت نشدن چک را صادر کند.
۳٫ صادرکننده نباید چک را غیرصحیح و نامفهوم تنظیم کند که منجر به عدم پرداخت وجه توسط بانک شود زیرا در صورت عدم تطابق امضا، قلم خوردگی و مواردی از این قبیل بانک از پرداخت پول خودداری می کند.
۴٫ هنگامی که صادرکننده چک یا ذینفع چک بنا به دلایل قانونی به بانک دستور عدم پرداخت آن را می دهد باید ظرف مدت یک هفته در دادگاه طرح دعوی نماید و رسید دریافت شده از دادگاه را به بانک مذکور ارائه نماید. در غیر این صورت بانک ترتیب اثر نمی دهد و وجه چک را به ارائه کننده پرداخت خواهد کرد.
چک بلامحل چیست و در کدام دادگاه صالحه باید رسیدگی شود؟
چک بلامحل چکی است که بدون وعده و به تاریخ روز باشد که از طرف دارندهی حساب صادر می شود و با مراجعهی دارندهی چک به بانک و صدور گواهی عدم پرداخت به علت نداشتن موجودی روبهرو شود. چنین چکی یکی از انواع چک کیفری است. اگر اثبات شود که صادرکنندهی چک اقدام به صدور چک بلامحل کرده است به مجازات های مقرر در قانون صدور چک محکوم می گردد.
دادگاه صالح دادگاهی است که در مقابل قانون اجازهی رسیدگی به امور مربوطه را دارا باشد. در شرایط کنونی موجود، دادگاه های بسیار زیادی وجود دارد که از تخصص و صلاحیت متفاوتی برخوردار هستند که هر کدام از آنها در مواردی که قانون به آنها اجازه داده است می توانند به دعاوی مطروحه رسیدگی کنند. دادگاه صالح باید اجازه رسیدگی به طرح دعوی را داشته باشد. امروزه دادگاه های بسیار زیادی وجود دارد که تخصص و اختیارات متفاوت دارند که هر کدام از آنها می توانند در زمینه تخصصی خود به امور وارده رسیدگی کنند. رسیدگی امور مربوط به چک و چک های برگشتی در صلاحیت دادگاه عمومی و انقلاب و دادسرا است که بانک صادرکنندهی گواهی عدم پرداخت در آن شهر باشد. در صورتی که ثابت شود صادرکنندهی چک اقدام به صدور چک بلامحل داشته به مجازات های مقرر در قانون صدور چک با آخرین اصلاحات محکوم خواهد شد.
منظور از دارندهی چک چیست؟
طبق قانون منظور از دارندهی چک که حق شکایت کیفری دارد شخصی است که برای اولین بار برای وصول چک به بانک مراجعه می کند برای تشخیص این مورد بانک مکلف است به محض مراجعهی دارندهی چک هویت کامل و دقیق با ذکر تاریخ در پشت چک قید کند، پس در نتیجه کسی که چک پس از برگشت به وی منتقل شد او حق شکایت کیفری ندارد مگر اینکه انتقال به صورت قهری باشد مانند امور مربوط به ارث.
اقدام از طریق طرح دعوای حقوقی
امکان پیگیری هم در اجرای ثبت هم در دادگاه حقوقی نیست. با وجود اختلاف نظر ممکن است اقدام این چنینی وجههی قانونی نداشته باشد و امکان دارد ذینفع از برخی حقوق قانونی خود محروم شود لذا وکیل چک موظف است با توجه به آگاهی هایی که دارد نسبت به موازی بودن این امور به موکل خود کمک کند. لازم به ذکر است که اقدام از طریق دادگاه حقوقی و دادگاه کیفری منعی ندارد چرا که دادگاه حقوقی از جنبهی خصوصی دعوا و دادگاه کیفری از لحاظ عمومی دعوا رسیدگی می کند که اهداف هر کدام کاملاً جداست.

اقدام از طریق طرح دعوای کیفری
باید گفت طرح این دعوا با طرح دعوای حقوقی منافاتی ندارد چه بسا می توان در اجرای ثبت هم رسیدگی کرد، بدین ترتیب که به موجب مادهی ۲۴۹ آییننامهی اجرایی مفاد اسناد رسمی لازمالاجرا و طرز رسیدگی به شکایت از علیات اجرایی، اعلام جرم علیه شخص صادرکنندهی چک بلامحل یا پرداخت نشدنی، نزد مقامات صلاحیتدار، مانع از درخواست صدور اجراییه برای وصول وجه چک از طریق ادارهی ثبت نخواهد بود؛ مگر اینکه مقامات قضایی دستوری در این مورد صادر کنند که در این صورت، صادرکنندهی چک یا وکیل چک میبایست مطابق آن دستورعمل کنند.
تعرفهی حق الوکاله
تعداد بسیار کمی از وکلا وجود دارند که بر اساس تعرفهی معین شده اقدام به قبول وکالت چک یا سایر پرونده ها می نمایند. اما در صورتی که مبلغ چک قابل توجه باشد یا از طریق وکیل چک تعداد زیادی از چک شرکت ها برای وصول به وکیل چک سپرده شود امکان قبول وکالت طبق تعرفهی معین شده وجود دارد.
معمولاً بین وکیل و موکل بنا به شرایط پرونده توافقاتی صورت می گیرد که در جلسه بررسی پرونده چک بلامحل برای قبول و عدم قبول انجام امور چکی صورت می گیرد. اگر پرونده توسط وکیل پذیرفته شد رویهی کار به این صورت است که وجه دریافتی بابت مشاورهی اولیه از مبلغ چک برگشتی کسر خواهد شد. حق الوکاله چک برگشتی موضوعی است که دارندگان چک های برگشتی مقرر می دارند بعد از وصول چک به وکیل پرداخت کنند.