
وکیل کیفری در پروندههایی که نیاز به اقامه دعوی کیفری دارد تبحر دارد. مواردی مثل سرقت، خیانت در امانت، کلاهبرداری، فروش مال غیر و جعل. ضرب و جرح نیز در حوزه کاری وکیل کیفری قرار میگیرد. در این مطلب حقوقی قصد داریم از جزئیات مجازات آن بگوییم.
وکیل کیفری : جرم ضرب و جرح عمدی
ضرب و جرح در قانون ایران جرم است و از آنجایی که امنیت مردم را تهدید میکند در قانون برای آن ضمانت اجرای کیفری در نظر گرفته شده و در حوزه دعاوی کیفری (تفاوت دعاوی کیفری و حقوقی) قرار میگیرد. قانون سنگینترین مجازاتها برای متخلفان در نظر میگیرد که بسته به نوع و شدت وقوع جرم متفاوت است.
ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی به صراحت عنوان کرده است که اگر کسی اقدام به ضرب و جرح دیگری نماید و این ضرب و جرح منجر به شکستگی یا از کار افتادگی اعضای بدن فرد مضروب (چه مقطعی و چه دائمی) شود، متهم به ضرب و جرح عمدی است.
مجازات ضرب و جرح در قوانین اسلامی در صورت امکان، قصاص است. اگر قصاص ممکن نباشد و ضرب و جرح نظم و امنیت جامعه را بر هم زده باشد ۲ الی ۵ سال حبس در نظر گرفته شده است. در صورت درخواست شاکی دیه نیز بایست پرداخت شود.
از نقطه نظر وکیل کیفری آنچه مجازات مجرمان ضرب و جرح را متمایز میکند، جنبه عمومی آن است. فرد متهم به ضرب و جرح علاوه بر آسیبی که به فرد مضروب وارد میآورد سبب ایجاد فضای رعب و وحشت در بین مردم شود. به همین دلیل حتی با رضایت شاکی خصوصی جنبه عمومی مجازات هم چنان پا برجا است.
وکیل کیفری : دفاع مشروع چیست؟
بطور کلی قانون باید خصوصیت بسیار مهمی داشته باشد تا بتواند نقطه امن و پناهگاه افراد جامعه باشد. این ویژگی پر اهمیت این است که حالات مختلفی که ممکن است در زندگی اجتماعی پیش بیاید را پوشش دهد و در آن موارد سکوت نکرده باشد.
فرض کنید در پی یک جر و بحث ساده طرف مقابل شما از کوره در میرود و اقدام به کتک کاری میکند. ممکن است اشخاص درمعرض خطراتی قرار گیرند و از جان ، مال و ناموسشان بیمناک گردند. سوال این است که آیا در چنین مواردی قانون مجوز مقابله به مثل و ضرب و جرح را صادر کرده است؟
این سوال از آن دسته پرسشهایی است که جواب آن با یک کلمه آری یا خیر ممکن نیست و نیاز به توضیح دارد. پاسخ پرسش هم مثبت است و هم منفی. در قانون مبحثی به نام دفاع مشروع وجود دارد. در مادهی ۱۵۶ قانون مجازات اسلامی آمده است:
«هرگاه فردی در مقام دفاع از نفس، عِرض، ناموس، مال یا آزادی تن خود یا دیگری در برابر هرگونه تجاوز یا خطر فعلی یا قریب الوقوع با رعایت مراحل دفاع، مرتکب رفتاری شود، طبق قانون جرم محسوب نمیشود.»
البته باید توجه شود که صرفا بهانه دفاع نمیتواند به ضرب و جرح مشروعیت دهد. طبق گفتههای وکیل کیفری ثمین عدالت، قانون شرایط دقیق دفاع مشروع را ذکر کرده است.
- رفتار ارتکابی برای دفع تجاوز یا خطر ضرورت داشته باشد.
- دفاع مستند به قرائن معقول یا خوف عقلایی باشد.
- خطر و تجاوز به سبب اقدام آگاهانه یا تجاوز خود فرد و دفاع دیگری صورت نگرفته باشد.
- توسل به قوای دولتی بدون فوت وقت عملاً ممکن نباشد یا مداخله آنان موثر واقع نشود.
در توضیح مورد دوم لازم به ذکر است که دفاع از شخصی دیگر در صورتی مجاز است که او از نزدیکان باشد یا مسئولیت دفاع از وی برعهده دفاع کننده باشد. یا فرد ناتوان از دفاع بوده یا تقاضای کمک کند. یا در وضعیتی باشد که امکان استمداد ( کمک خواستن ) نداشته باشد.
در صورتی که متهم بتواند دفاع مشروع را ثابت کند، دیه ساقط میشود. اما اگر به فردی که دیوانه است آسیبی وارد شود که منجر به نقص عضو شود یا به قتل برسد، دیه از بیتالمال پرداخت میشود.

وکیل کیفری : ضرب و جرح زنان و درخواست طلاق
جدا از این که بطورکلی ضرب و شتم در قانون کشورمان جرم است و مجازات دارد اهمیت خانواده و جایگاه زن سبب شده که در مبحث خانواده نیز مسئلهای به نام عسر و حرج مورد توجه قانونگذار قرار بگیرد. طبق توضیحات وکیل کیفری که در ادامه آن را میخوانید عسر و حرج با ضرب و شتم ارتباط دارد.
عسر و حرج به معنی سختی و مشقت شدید و غیر قابل تحمل در زندگی مشترک است و از شرایط محکمی است که برای زن حق طلاق ایجاد میکند. سوء رفتار و ضرب و شتم و به اصطلاح عام دستِ بزن مرد، از عوامل عسر و حرج است. ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی، عسر و حرج را دلیلی برای حق طلاق زن ذکر میکند:
«در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را مجبور به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود»
سپس در تبصرهی این ماده، عسر و حرج را تعریف کرده و سوء معاشرت و ضرب و شتم زن را از موارد عسر و حرج معرفی میکند:
«تبصره (الحاقی ۲۹/۰۴/۱۳۸۱): عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زن با سختی همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و مواردی ذیل آن برشمرده میشود که درصورت تشخیص دادگاه از مصادیق عسر و حرج محسوب میشود. و مورد چهارم آن که در مورد ضرب و شتم است به این شرح است: ضرب و شتم یا هر گونه سوء رفتار مستمر [مرد] که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد»
وکیل کیفری یکی از حساسترین و دشوارترین مسئولیتها را در حوزه وکالت به دوش دارد. دانش علمی، اشراف به روال کاری، نبوغ کلامی و نوشتاری لازمه کار وکیل کیفری است. چرا که حتی لحن وکیل نیز میتواند در روند پرونده تاثیرگذار باشد.
خطوط ارتباطی موسسه حقوقی و داوری ثمین عدالت با وکلای متبحر کیفری در اختیار شما است. با ما تماس بگیرید.