
وکیل امور گمرکی کیست؟
وکیل گمرک یا وکیل امور گمرکی وظیفه دارد که مشکلات ناشی از اختلافات گمرکی را کاهش داده و رفع کند. ناآشنایی با قوانین و مقررات گمرکی برای همگان باعث شده که مشکلات زیادی در زمینه گمرک و یا مباحث صادرات و واردات پیش آید. این مشکلات خصوصاً در رابطه با تجار و فعالین اقتصادی می تواند نمود بیشتری داشته باشد و در فعالیت آنان خللی جدی وارد کند. این مشکلات وجود و حضور یک وکیل باتجربه و آشنا با امور گمرکی را که بتواند با دقت و تلاش پرونده های گمرکی را حل و فصل کند ضرورت می بخشد. وکیل گمرک با آشنایی با قوانین گمرکی می تواند کمک بزرگی در رفع و کاهش مشکلات و اختلافات گمرکی داشته باشد. همچنین با توجه به اینکه به علت رعایت اصول و موازین قانونی در واردات و صادرات کالا در زمینه ارزش گذاری، عوارض، سود بازرگانی، حقوق گمرکی و مواردی مشابه اختلافاتی بین واردکنندگان، صادرکنندگان و تجار و دیگر اشخاص حقیقی و حقوقی با سازمان گمرک صورت می پذیرد نیاز است تا وکیل گمرک که بر بسیاری از امور مسلط است و دانش مناسب را در این زمینه دارد حضور داشته تا بتواند مسائل را به مناسب ترین شکل حل کند.
گمرک و قوانین آن
گمرک به عنوان مرزبان اقتصاد کشور شناخته شده است و نقش هماهنگ کننده در مبادی ورودی و خروجی و مسئول اعمال حاکمیت دولت در اجرای قانون امور گمرکی و سایر مقررات مربوطه به کشور را دارا می باشد. این سازمان دولتی در جمهوری اسلامی ایران تحت نظر وزارت امور اقتصادی و دارایی میباشد. این سازمان که مسئول اجرای قوانین گمرکی و اخذ حقوق و عوارض ورودی (واردات) و خروجی (صادرات) و همچنین مسئول اجرای سایر قوانین و مقررات مربوط به واردات، ترانزیت وصادرات کالاها است دارای چارچوب قوانینی است. اجرای قوانین و مقررات مربوط به کالای همراه مسافر نیز از وظایف سازمان گمرک میباشد. مرجع ترخیص کالاها و خدمات گمرک می باشد و بنا به گزارشات گمرک اجناس قاچاق و غیرمجاز شناسایی و عاملین قاچاق به مراجع قضایی معرفی خواهند شد.
نقش وکیل گمرک
وکیل امور گمرکی برای ارائه مشاوره تخصصی حقوقی در ارتباط با مسائلی همچون اختلافات گمرکی، مراحل مختلف صادرات و واردات و آغاز به کار واردات و صادرات براساس قوانین داخلی و قوانین بین المللی همچنین نحوه ترخیص کالا و قبول داوری در پرونده های مختلف گمرکی ایفای نقش می کند.
وکیل امور گمرکی فردی است متخصص که نسبت به مسائل مختلف امور گمرکی و قوانین داخلی و بین المللی گمرکی شناخت کامل داشته و تجربه حل پرونده های گمرکی را در کارنامه دارد. یک وکیل گمرک در زمینه های مختلفی دارای تخصص است. از میان مواردی که در تخصص وکیل امور گمرکی است می توان به مسائل حقوقی مربوط به مناطق آزاد تجاری و قوانین گمرکی مخصوص آنها، اعلام وکالت و مشاوره برای جرایم گمرکی و پیگیری آنها، ارائه مشاوره حقوقی و اعلام وکالت برای اختلافات گمرکی در کمیسیون بدوی و تجدید نظر، معرفی حق العمل کارگران و کارگزاران مشغول در گمرک ایران، امور حمل و نقل بین المللی کالا، قبول کارشناسی رسمی درباره موضعات و مسائل مختلف گمرکی اشاره داشت. با توجه به مسائل ذکر شده می توان به نقش و اثر مهم وکیل امور گمرکی پی برد.
از مسائل مختلفی که وکیل گمرک آنها را پیگیری کرده و نسبت به آن مشاوره می دهد مربوط است به پرونده هایی که میان صاحبان کالا و گمرکات اجرایی برای ترخیص کنندگان کالا مشکلات و مواردی پیش آمده است. هرچند در این دست پرونده به مراجع بالاتر ارجاع می شود اما وکیل امور گمرکی نقش مهم و سازنده ای در حل و پیگیری این مورد دارد. ممکن است در مواردی پرونده های گمرکی به تعزیرات حکومتی ارجاع داده شود و یا در دیوان عدالت اداری نسبت به پیگیری آنها اقدام شود در این مورارد نیز نقش وکیل گمرک نقشی مهم و سازنده خواهد بود که می تواند کمک بزرگی به حل موارد پیش آمده کند.

تخلفات درنظر گرفته شده از طرف گمرک
در مواردی گمرک به عنوان سازمانی دولتی و مسئول در امر ورود و خروج کالاها و صادرات و واردات، گزارشاتی را بر مبنای قاچاق کالا به مراجع ذیربط می دهد. این موارد عبارتند از ورود کالا از مبادی غیرمجاز و عدم پرداخت عوارض گمرکی و عدم رعایت تشریفات گمرکی، کشف کالایی در داخل کشور که بدون رعایت تشریفات قانونی گمرکی وارد کشور شده است. خارج نکردن وسایل نقلیه خروج موقت و یا کالاهای خروج موقت از قلمرو گمرک ظرف مهلت مقرر تعیین شده در قانون، همچنین خارج کردن کالای محاسبه نشده در گمرک به صورت غیرمجاز که گمرک گزارش تخلف آنها را به مراجع مربوطه ارائه خواهد داد. از دیگر موارد می توان به کالای عبور خارجی یا ترانزیت که قسمتی کسر شده و در داخل کشور توزیع شده و اجناسی که ورود و مبادله آن ممنوع است و به اسم کالای مجاز و با اظهارنامه تقلبی به همراه ارسال کالای اضافی به همراه کالای مجاز که ثبت نشده باشد اشاره داشت که سازمان گمرک موظف است در صورت مشاهده آنها را به مراجع ذیربط گزارش دهد.
مرجع رسیدگی
کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی مرجعی است برای رسیدگی به دعاوی گمرکی که شامل تشخیص تعرفه، ارزش کالا، جریمه ها به غیر از قاچاق کالا و موارد فوری است. این کمیسیون هفت نفر عضو اصلی و پنج نفر عضو علی البدل دارد که رسیدگی به دعاوی را پیگیری کرده و مورد بحث قرار می دهند. آرایی که توسط این کمیسیون صادر می شود لازم الاجرا بوده مگر آنکه مبلغ تفاوت مورد قبول مودی و گمرک و ارزش کالا بیش از پنجاه میلیون ریال بوده باشد. مودی بیست روز از تاریخ ابلاغ رای مهلت دارد تا به کمیسیون تجدید نظر مراجعه کند. براساس قانون گمرک رای صادر در کمیسیون تجدید نظر قطعی بوده و سی روز بعد از ابلاغ آن مهلت شکایت در دیوان عدالت اداری امکان پذیر خواهد بود. براساس قانون دیوان عدالت اداری مهلت شکایت به دیوان عدالت اداری سه ماه برای داخل ایران و شش ماه برای افراد خارج از کشور بوده و در این مدت امکان شکایت وجود خواهد داشت.