
با توجه بر اینکه در مورد دعاوی خانوادگی طلاق سوالات زیادی هر روزه برای زوجین ایجاد می گردد در این مقاله سعی داریم تا به برخی از سوالات متداول در مورد طلاق را مورد بررسی و بیان نمائیم.
سؤال اولی که در این مقاله مطرح می نماییم این است که در دعاوی خانوادگی طلاق هرگاه زن مستحق دریافت نفقه بوده باشد و شوهر از پرداخت آن استنکاف کرده باشد آیا حاکم شرع مى تواند طلاق را به صورت ولایتاً اجرا نماید؟
در این مورد بایستی توجه داشته باشیم که در صورت استحقاق زوجه از بابت نفقه در موردی که مثلاً خروج زوجه به امر شوهر بوده باشد و یا اینکه به جهت حفظ نفس بوده حاکم شرع در صورت قطعى بودن این استحقاق به شوهر امر خواهد نمود که یا نفقه را به او بدهد و یا اینکه طلاق بدهد در غیر اینصورت حاکم شرع طلاق خواهد داد.
سوالات :
سوالی که بین دختران و پسرانى که مدت زیادی از دوران زندگی مشترک آنان نمی گذرد وجود دارد این است که آیا در دعوای خانوادگی طلاق، طلاهایى را که پسر در این مدت خریدارى کرده است چه سرنوشتی دارد آیا به پسر خواهد رسید و یا به دختر ؟
در این موارد در صورتی که طلاها توسط پسر به دختر تملیک شده باشد او نمى تواند از دختر پس بگیرد و متعلق به دختر خواهد بود ولى اگر پسر آن را تملیک نکرده باشد ، مال پسر مى باشد بوده و می تواند استرداد آن را بخواهد.
سوال متداول دیگر این است که خانمی می گوید با مردی عقد کردم ولی هیچ گونه زندگی مشترکی را با ایشان در یک زیر سقف شروع ننموده ایم و باکره می باشد ولی در حال حاضر به دلایلی حاضر به ادامه زندگی مشترک با آن مرد نمی باشد آیا از اموال چیزی شامل حال اومی شود یاخیر؟
در دعاوی خانوادگی طلاق در این خصوص بایستی به عرض برسانم که بر طبق شروط عقد نامه در خصوص تقسیم اموال بیان داشته است در زمانی که مرد بدون دلیل بخواهد همسر خود را طلاق بدهد می بایست نصف دارایی که در زمان زندگی مشترک با همسر خود بدست آورده باشد را به همسر خود بدهد و یا مبلغی را به عنوان نحله بابت زحمات همسر خود به زوجه بدهد. در صورتی که امضاء نموده باشد با توجه بر اینکه اموال مشترکی که در طول زندگی زناشویی بدست آورده اند ملاک می باشد و مطابق شرایطی که در سوال مطرح شد زندگی مشترکی آغاز نشده است تا اموالی از آن بدست آید لذا در این خصوص مصداق نداشته و قانونا استحقاق دریافت نصف دارای منتفی می باشد.
سوال دیگر در موردی است که هرگاه مرد بخواهد زن خود را طلاق بده آیا بابت پرداخت مهریه و نفقه دادگاه خانواده می تواند تقسیط بنماید یا خیر؟
با عنایت به اینکه در مورد امور مالی در دعاوی خانوادگی قانون اعلام نموده است که زوج می تواند درخواست اعسار به جهت تقسیط کند با اعلام زوج دال بر معسر بودنش به همراه مدارک و مستندات اعسار دادگاه به موضوع کی پردازد و پس از احراز معسر بودن و پذیرش دادگاه بر مبنای فاقد دارایی بودن زوج اعسار را اعلام و مهریه و نفقه تقسیط می گردد و در غیر اینصورت اعسار به تقسیط پذیرفته نخواهد شد.
سوال دیگر در دعاوی خانوادگی طلاق توافقی می باشد که در صورتی که حکم طلاق توافقی از طریق دادگاه صادر شده باشد و در زمان اجرای حکم زوجه در دفتر طلاق حاضر نگردد و مدعی مهریه بیشتر باشد می تواند به حکم صادر اعتراض نماید؟
بایستی به این نکته توجه داشته باشیم که طلاق توافقی تابع توافقات زوجین می باشد و زمانی که یکی از دو طرف از انجام این امر پشیمان گردند طلاق توافقی اتفاق نخواهد افتاد و طرف دیگر باید جداگانه دادخواست طلاق بدهد. و باید این نکته را مدنظر قرار داد که در زمان صدور حکم در دادگاه خانواده در جلسه آخر تمام توافقات صورت می پذیرد و قاضی پس از اظهار توافق زوجین اقدام به صدور حکم می نماید و عملا این توافقات معیار برای صدور حکم خواهد بود و در صورتی که در زمان صدور حکم حق اعتراض و تجدیدنظر خواهی را از خود سلب کرده باشند اعتراض در این خصوص قابل پذیرش نخواهد بود.
یکی از سوالاتی که امروزه در مورد دعاوی خانوادگی طلاق زوجین سوال می کنند در مورد شرط تصنیفی است که در سند نکاح وجود دارد و اینکه در زمان طلاق با چه شرایطی اموال زوج تقسیم می گردد؟
به طور کلی بایستی اشاره نمایم که زوجین بعد از طلاق با دو شرط برای تقسیم اموال مواجه خواهند شد: اولین شرط هنگامی خواهد بود که زوجین در زمان عقد نکاح قبول کرده اند که در زمان طلاق تمامی دارایی اعم از منقول و غیر منقول زوج به صورت مساوی بین زوجین تقسیم شود و دومین شرط در زمانی می باشد که شرط اول توسط زوجین مورد پذیرش قرار نگرفته باشد و یا اینکه در صورت قبول از طرف زوجین شرایط انجام آن به وجود نیاید و یا وجود نداشته باشد .لذا در دعاوی خانوادگی طلاق در زمانی که قبول شرط اول از سوی زوجین انجام می گردد و هنگامی که طلاق به دلیل سرپیچی و نافرمانی زن از شوهر نبوده باشد در این حالت مرد باییستی نصف اموال اعم از منقول و یا غیرمنقول خود که در زمان زندگی مشترک با هم به دست آورده اند را به صورت بلاعوض به زن بدهد.
یکی از سوالاتی که در مورد دعاوی خانوادگی طلاق مورد نظر می باشد در خصوص این است که آیا بعد از تعیین مهریه می توان آن را افزایش داد؟
با توجه بر قوانین متعدد در این باب و مطابق قانون افزایش ثانوی مهریه قابل استناد نخواهد بود و یعنی اینکه در صورتی که پس از وقوع عقد و ثبت نمودن مهریه اگر طرفین تصمیم به افزایش مهریه گرفته باشند و حتی در صورتی که طی یک اقرار نامهای این توضیحات را اضافه بنمایند، این شرایطی که جدیدا اغلام شده است به عنوان مهریه اصلی نخواهد بود و صرفا یک تهعد می باشد که فاقد عنوان و امتیازاتی که در مورد مهریه وجود دارد می باشد.
در صورتی که در دعاوی خانوادگی طلاق یکی از طرفین از معرفی داور امتناع نماید و یا معرفی داور را به تاخیر بیندازد چه اقدام حقوقی باید انجام داد؟
در این حالت با رائه یک درخواست براساس اینکه همسرتان از معرفی داور در مهلت مقرر قانونی امتناع می کند نسبت به معرفی کردن داور از شعبه ، دستور لازم را در مورد واریز مبلغ تعیین شده از طرف شعبه مربوطه اخذ خواهد نمود و شعبه نیز نسبت به تعیین داور تصمیم لازم را می گیرد بعد از انتخاب داور و در صورت کافی بودن دلایل و مدارک ارائه شده و عدم حضور همسرتان دادگاه نسبت به صدور حکم طلاق اقدام و تصمیم می گیرد.
منابع : برگرفته از قوانین و مقررات در امور خانوادگی
اگر مرد قبل از ازدواج زن خود را از بیماری ام اس خود مطلع کند ولی زن مشخصات خود را به دروغ در مهرنامه نوشته باشد مثل مدرک تحصیلی و شغل خود را.ایا زن میتواند بدون داشتن شرایط دوازده گانه تقاضای طلاق بکند و آیا میشود مرد به دلیل تدلیس عقد را فسخ کند؟
باعرض سلام جوانی ۳۵ساله هستم که با یه خانم که ده سال از خودم بزرگتر است ازدواج کردم ودارای یه پسر ده ساله هستم بنده شغلم کارگری است وشغل ودرامد آنچنانی ندارم بعضی وقتها چندماه سر کار هستم بعضی وقتها همیک ماهی بیکار تا وقتی که سر کار هستم خانم حالش خوبه اما وقتی بیکارهستم حتی یه استکان چای دست من نمیده پانزده ساله ازدواج کردیم اما یه روزخوش ندیدم با خانواده خانمم هم مشکل دارم ورابطه ای باهم نداریم تواین چندسال که ازدواج کردم حتی یک بار نیامدن به خانمم سر بزنن منم به خاطر اینکه نیامدن منم نرفتم وبه خانمم هم گفتم حق نداره بره چون هروقت میره میاد اخلاقش بد میشه توزندگی هیچ زوقی نداره ترز فکرمان باهم جورنیست باهم تفاهم نداریم یک بارهم دعوامان شد که برادرش آمد ودخالت کرد ودعوا بالا گرفت من به خاطر بزرگ تری وکوچیک تری هیچی نگفتم اما برادرش منو زد زمین من نمیخواستم دستم روش بلند کنم اما وقتی منو زد زمین زانوهاش خورد روی آسفالت خیابان کارمان به دادگاه کشید وگفت منوزده درحالی که من دست روش بلند نکرده بودم به خاطر این من یک ماه رفتم زندان بخاطر هیچی یه سابقه برام درست شد اززندان که آمدم بخاطر بچه دوباره زندگی ادامه دادم اما خانم درست نشد وهروز بیشتر از هم دلسرد میشیم هیچ اهمیتی به خاسته های من نمیده چون که سنش از من بزرگ تره من بایدچکارکنم باید توخیابان دنبال نیازهایم بگردم حالا هم خواهرش زنگ زده بهش رفته خانه مادرش بدون اجازه من وبچه برای من گذاشته میخواستم بدانم اگه بره درخواست طلاق بده میتونه مهریه بگیره یانفقه اگه بتونه دادگاه مهریش قسطی میکنه اگه هم قسطی کنه ماهی چقدرباید بدم من که یه کارگر ومستاجر هستم واز خودم هیچ پسندازی حتی صدهزار تومان ندارم وهرچه داشتم تواین پانزده سال کرایه خانه دادم ممنون میشم راهنمایی کنید باتشکر
سلام بله مهریه بهشون تعلق می گیرد و دادگاه با توجه به وضعیت مالی شما اقساط می کند. همچنین میتوانند نفقه را مطالبه کنند اما عدم تمکین موجب سقوط حق نفقه می شود. موفق باشید