آشنایی با دعاوی کیفری و تفاوت آنها با دعاوی حقوقی

توضیحاتی در مورد تفاوت دعاوی کیفری و حقوقی

یکی از موضوعاتی که سال هاست مراجعه کنندگان به مراجع قضایی با آن مشکل دارند و نتوانستند به یک تفکیک مناسب در مورد آن برسند، دعاوی کیفری و حقوقی می باشد. بدین ترتیب معمولا افراد در هنگامی که می خواهند یک شکایت تنظیم کنند، ممکن است به خوبی نتوانند با نوع پرونده و نحوه تنظیم شکایت آشنایی داشته باشند. بدین ترتیب بهتر است افرادی که اطلاعات حقوقی پایینی دارند، قبل از تنظیم شکایت نامه، با یک مشاور حقوقی و یا وکیل پایه یک دادگستری مشورت نمایند. در این نوشتار آشنایی با دعاوی کیفری و تفاوت آنها با دعاوی حقوقی مورد بررسی قرار گرفته است.
با توجه به اینکه روند پیگیری پرونده های کیفری با پرونده های حقوقی تفاوت هایی داشته، لذا افرادی که باید طرح دعاوی کیفری داشته و به اشتباه دعاوی حقوقی طرح می کنند و یا بالعکس، با مشکلات بسیار زیادی در پرونده خود مواجه می شوند. بدین ترتیب هر چه زود تر افراد بتوانند با چگونه طرح دعوی آشنایی پیدا کنند، می توانند در گرفتن نتیجه و رای نهایی نیز موفق تر عمل نمایند. در ادامه توضیحاتی در مورد اینکه دعاوی کیفری کدامند و برخی از تفاوت دعاوی کیفری با دعاوی حقوقی بیان می گردد.

دعاوی کیفری کدامند؟

شاید تا به حال این سوال در ذهن بسیاری از همراهان عزیز خطور کرده باشد، که دعاوی کیفری کدامند؟ اما در اغلب موارد ممکن جواب درستی برای این سوال پیدا نشود. در پاسخ به این سوال می توان گفت به پرونده هایی که قانونگذار برای آنها جریمه ای اتخاذ کرده و کاری که مشکی عنه انجام داده جرم محسوب شود، دعاوی کیفری گفته می شود. دعاوی کیفری معمولا در دادسرا مورد پیگیری قرار می گیرند، زیرا ممکن است برخی از پرونده های کیفری نیاز به بررسی های بسیار زیاد و دقیق داشته باشند.
دعاوی کیفری را می توان جزء رایج ترین نمونه از دعاوی در دادگاه ها یا دادسرا دانست. زیرا معمولا در اغلب موارد افراد دست به کاری می زنند که از نظر قانون جرم محسوب شده و دارای مجازات های کم و یا زیاد می باشند. دعاوی کیفری معمولا با سرعت بیشتری مورد بررسی قرار می گیرند، اما با توجه به حجم زیاد پرونده های کیفری در مراجع قضایی، ممکن است روند رسیدگی به این پرونده ها نیز طولانی شود. در ادامه می خواهیم با برخی از موضوعات دعاوی کیفری که در دادسرا طرح می شوند، بیشتر آشنا شویم.

شاید دوست داشته باشید بخوانید  دعاوی کیفری ترک انفاق
آشنایی با دعاوی کیفری و تفاوت آنها با دعاوی حقوقی

آشنایی با برخی از دعاوی کیفری

قتل

یکی از دعاوی کیفری که بسیار هم مهم می باشد، پرونده های مربوط به قتل می باشد. قتل ممکن است با انواع مختلفی از وسایل اتفاق بیفتد. برای مثال ممکن است یک قتل با اسلحه گرم و در برخی موارد نیز قتل با اسلحه سرد انجام می شود. معمولا انگیزه ای که قاتل از قتل داشته، در چنین پرونده ها دارای اهمیت بسیار زیادی می باشد. بدین ترتیب بازپرس ویژه به دنبال بازجویی های مکرر از قاتل رفته تا انگیزه وی از قتل را به دست آورد. پرونده های مربوط به قتل ممکن است در برخی از موارد بسیار طولانی شوند و روند رسیدگی به آنها سال ها طول بکشد. زیرا گاهی سر نخ های بسیار کمی برای پیدا کردن قاتل و یا همدستان وی وجود داشته و تحقیقات برای مدت ها ادامه خواهد داشت.

کلاهبرداری

یکی دیگر از پرونده هایی که مربوط به دعاوی کیفری بوده، پرونده های مربوط به کلاهبرداری می باشند. کلاهبرداری می تواند جنبه های بسیار مختلفی داشته باشد. از رایج ترین نمونه های کلاهبرداری، می توان به عدم پرداخت پولی اشاره کرد که از شخصی به عنوان قرض گرفته باشیم. این کار یکی از مصداق های کلاهبرداری بوده و متاسفانه پرونده های بسیار زیادی در این زمینه در دادسرا های سراسر کشور وجود دارد.

فروش مال غیر

یکی از مواردی که می تواند جزء دعاوی کیفری قرار بگیرد، فروش اموال دیگران می باشد. برای مثال ممکن است وسیله نقلیه فردی را برای مدت زمانی از وی قرض گرفته باشند. پس از مدتی صاحب وسیله نقلیه متوجه می شود که مال او یا همان وسیله نقلیه توسط فردی که آن را قرض گرفته بود، به فروش رسیده است. این کار از نظر قانونی جرم بوده و باید با طرح شکایت در دادسرا مورد رسیدگی قرار بگیرد.

شاید دوست داشته باشید بخوانید  خیارعیب از نگاه قانون مدنی

آشنایی با برخی از تفاوت های دعاوی کیفری و دعاوی حقوقی

نوع طرح شکایت

یکی از تفاوت های اصلی دعاوی کیفری و دعاوی حقوقی، نوع طرح شکایت می باشد. برای مثال افرادی که می خواهند پرونده کیفری تشکیل دهند، می توانند شکایت خود را در هر برگه ای تنظیم نموده و آن را به دادسرا تحویل بدهند. اما برای دعاوی حقوقی این موضوع کمی متفاوت می باشد. زیرا در دعاوی حقوقی شکایت نامه باید در برگه دادخواست نوشته شود. در غیر اینصورت از نظر مراجع قضایی فاقد اعتبار بوده و مورد پیگیری قرار نخواهد گرفت. بدین ترتیب ابتدا باید نوع دعوی را تشخیص داده سپس برای تنظیم شکایت نامه، در صورتی که دعوی حقوقی مد نظر باشد، برگ دادخواست تهیه کرد.

مرجع صالح برای رسیدگی به پرونده ها

یکی دیگر از تفاوت های دعاوی کیفری و دعاوی حقوقی در مرجع صالح رسیدگی به آنها می باشد. برای مثال دعاوی کیفری پس از تنظیم شکایت نامه باید در دادسرا مورد بررسی های اولیه قرار گرفته، تا پرونده از جهات مختلف مورد بررسی قرار بگیرد. زیرا گاهی ممکن است افراد بسیار زیادی را پیدا کرده و آنها را بازجویی کرد تا پرونده شفافیت لازم را داشته باشد. اما دعاوی حقوقی به صورت مستقیم به دادگاه تحویل داده می شوند. بدین ترتیب قبل از طرح شکایت، باید نوع پرونده را از نظر حقوقی و کیفری تشخیص داد.

اهمیت پرونده های کیفری از نظر مراجع قضایی

پرونده های حقوقی فقط از نظر شکایت کننده حائز اهمیت بوده و مراجع قضایی طبق دستور شکایت کننده پرونده را پیگیری کرده تا حق ضایع شده پس گرفته شود، این در حالی است که اگر شکایت کننده از شکایت خود انصراف بدهد، پرونده خاتمه پیدا می کند. اما در پرونده های کیفری موضوع کمی متفاوت می باشد. زیرا در پرونده های کیفری جرم اتفاق افتاده و هر جرمی دارای جریمه های دولتی نیز می باشد. بدین ترتیب حتی در صورت رضایت شاکی، برخی از پرونده های کیفری در جریان خواهند ماند.

1 دیدگاه در ”آشنایی با دعاوی کیفری و تفاوت آنها با دعاوی حقوقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button