
با گسترش اینترنت و استفاده همگانی از آن حضور کلاهبرداران و بزهکاران اینترنتی در آن نیز رو به افزایش است. با توجه به حضور بخش زیادی از مردم و استفاده آنان از اینترنت و انتقال داده و یا پرداخت ها و امور مالی، این فضا برای کلاهبرداران و بزهکاران اینترنتی محلی مناسب می باشد. براساس تعریفی که از جرائم اینترنتی شده است؛ این جرائم به اشکال و شیوه های گوناگون در فضای مجازی و اینترنت اتفاق می افتند و می تواند آسیب جدی به افراد جامعه وارد کند. همانطور که می دانید بسیاری از کلاهبرداری های اینترنتی از طریق سایت های جعلی و یا فیشینگ اتفاق می افتد. همین طور سایت های خرید و فروش کالاها هم می تواند مکانی برای سرقت و جرائم اینترنتی باشد. هک حساب ها به شیوه های مختلف از دیگر جرائم رایج اینترنتی است. در ادامه نسبت به این موارد سه سؤال به همراه پاسخ های آنها مطرح خواهد شد. با توجه به نوین بودن این جرائم درباره آن سؤال های زیادی پرسیده می شود که پاسخ به آنها می تواند در افزایش آگاهی افراد مؤثر باشد. در بخش سوم سؤالی درباره مجازات ارتباط نامشروع در فضای مجازی و پاسخ به آن آمده است. با ثمین عدالت همراه باشید.
هک کردن چیست؟
یکی ازرایج ترین و خطرناک ترین جرائم اینترنتی هک کردن است. هک عبارتست از نفوذ به یک سیستم کامپیوتری بدون داشتن مجوز، مالکیت و یا صلاحیت لازم که عملی مجرمانه و غیرقانونی تلقی می شود. هک کردن یعنی غلبه کردن بر سیستم های امنیتی یک سیستم کامپیوتری برای دسترسی غیرقانونی به اطلاعات ذخیره شده در این سیستم کامپیوتری که غالباً به قصد انجام بزه صورت می پذیرد. لو رفتن و دست یافتن به رمز عبور افراد به قصد دسترسی به اطلاعات خصوصی آنها، یکی از رایج ترین تخلفات رایانه ای و شیوه های هک کردن است. هک کردن غالباً به قصد استفاده از داده ها و یا آسیب و سرقت صورت می پذیرد. هک دارای روش های گوناگون و متنوعی است که هوشیاری کاربران فضای مجازی را می طلبد.
روش کلاهبرداری اینترنتی برنده خیالی یا بازنده واقعی چیست؟
بسیاری از کلاهبرداری های اینترنتی از طریق روش های فریبنده مانند برنده شدن در قرعه کشی و یا دریافت هدیه با ارسال ایمیل صورت می پذیرد. فرض کنید برای شما ایمیلی ارسال شود و در آن شما را به قرعه کشی برای بردن مبلغ و یا هدیه ای مهم، ترغیب کند. در این روش کلاهبردار به وسیله ارسال ایمیل یا تماس در شبکه های اجتماعی به طعمه هایش وعده برنده شدن در قرعه کشی را میدهد، به این ترتیب او از قربانیان خود می خواهد مبلغی پول به حسابش بریزند تا او جایزه را برایشان پست کند و پس از واریز پول فرد دیگر در دسترس نخواهد بود و متواری می شود. این شیوه یکی از شیوه های رایج کلاهبرداری اینترنتی است. در یکی از پروندههای کلاهبرداری اینترنتی با وعده برنده شدن، تبهکاری با فرستادن ایمیل برای قربانیهای خود به آنها وعده میداد در قرعه کشی گرینکارت آمریکا برنده شدهاند و کافی است برای گرفتن مدارک و انجام کارهای اولیه مبلغی را به عنوان هزینه پست و مالیات پرداخت کنند تا گرین کارت به دستشان برسد.
کلاهبرداری با ایمیل جعلی چگونه انجام می شود؟
کلاهبرداری با ارسال ایمیل جعلی نیز از رایج ترین روش های کلاهبرداری اینترنتی است. این گروه از کلاهبرداران دنیای مجازی سراغ کارآفرینان و سرمایه دارانی می روند که در دنیای مجازی فعال هستند. آنها بعد از شناسایی طعمه های خود برای آنها ایمیل هایی ارسال کرده و از این طریق از قربانیان می خواهند به بهانه های مختلف برای آنها پول واریز کنند. کلاهبردارهای دنیای مجازی به این شکل عمل می کنند؛ آنها وقتی به اطلاعات افراد دست پیدا کردند، ایمیلی مشابه ایمیل طرف قرارداد تجاری می سازند و با ارسال نامه از طریق ایمیل جعلی به قربانیان خود می گویند شماره حساب شرکت تغییر کرده و بهتر است برای ادامه داد و ستد آنها مبلغ باقیمانده از قرارداد را به شماره حساب جدیدی که برایشان ارسال کرده اند، واریز کنند تا هر چه سریعتر اجناس خود را دریافت کنند اما راز کلاهبرداری این سارقان اینترنتی زمانی برملا میشود که افراد هر چه انتظار میکشند، محصول و کالایی به دستشان نمی رسد.
مجازات رابطه نامشروع از طریق فضای مجازی و اینترنت به چه صورت است؟
در ارتباط با رابطه نامشروع تلگرامی و تلفنی و پیامکی و به طور کلی روابط نامشروع در فضای مجازی، با بررسی قوانین موجود این نکته مشخص می شود که در این موضوع خاص، قانونی ویژه که حد و مرز جرم بودن رابطه و چگونگی آن را تعیین کرده باشد، وجود ندارد. تنها در یک ماده از بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی به توضیح و تعیین جرم و مجازات در ارتباط با رابطه نامشروع به غیر از زنا پرداخته شده که آن نیز بسیار گنگ است.
ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی قسمت تعزیرات، از دو جهت قابل بحث و بررسی است. اول از آن جهت که در این ماده سخنی از روابط در فضای مجازی به میان نیامده و از جهت دیگر این ماده مصادیق رابطه نامشروع به غیر از زنا را به جز دو مورد مثال ذکر شده یعنی تقبیل و مضاجعه به معنی بوسیدن و در آغوش گرفتن، مشخص نکرده است. به همین دلیل موجب شده است تا تفسیرهای مختلفی از این ماده ایجاد شده و نتوان به درستی نسبت به آن آگاهی کسب کرد.
برخی از کارشناسان می گویند که برای تحقق شرایط ماده فوق لازم است حتماً تماس بدنی و فیزیکی صورت بگیرد و صرف ارسال پیام و تماس تلفنی در فضای مجازی ثابت کننده عمل منافی عفت و رابطه نامشروع نیست. از طرفی دیگر برخی نیز بر این عقیده هستند که با وجود کلمه «یا» میان رابطه نامشروع و عمل منافی عفت در ماده ۶۳۷، این دو مورد از هم جدا شدهاند و این به آن معناست که برای تحقق جرم رابطه نامشروع هرگونه رابطهای اعم از فیزیکی و از نزدیک و یا مجازی و از راه دور ملاک قرار خواهد گرفت و این نوع رابطه متفاوت از عمل منافی عفت خواهد بود که برای تحقق آن ارتباط فیزیکی و از نزدیک شرط است.