شرکت‌های سهامی عام-سازمان حقوقی و داوری ثمین عدالت-سازمان حقوقی و داوری ثمین عدالت

اگر علاقمند به مبحث شرکت‌ها در قانون باشید یا در فکر تاسیس شرکت باشید و یا به هر نحو با این مسئله مواجه باشید، حتما در تقسیم‌بندی انواع شرکت‌های تجاری با عنوان شرکت‌های سهامی عام روبرو شده‌اید. در این مقاله از سازمان حقوقی و داوری ثمین عدالت قصد داریم اطلاعات مفید و خواندنی در خصوص شرکت‌های سهامی عام به شما ارائه دهیم.

شرکت سهامی عام کامل ترین نوع شرکت سهامی است. شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به صورت سهام تقسیم شده است. در بیان ساده می‌توان گفت شرکت سهامی عام شرکتی است که موسسین آن قسمتی از سرمایه‌ی شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین می‌کنند. بنابراین در آن، قسمتی از سرمایه توسط موسسین و بقیه از طریق عرضه سهام به عموم و پذیره نویسی تامین می‌گردد.

این شرکت به عنوان کاملترین نوع شرکت سرمایه‌ای، شرکتی تجاری است. در شرکت سهامی حقوق شرکا، که به آن‌ها سهام دار گفته می‌شود، به وسیله اوراق قابل معامله یا سهام مشخص می‌شود. صاحبان سهام فقط به میزان آورده خود مسئول تعهدات و شریک در منافع شرکت می‌باشند.

تشکیل شرکت سهامی عام

سازمان حقوقی و داوری ثمین عدالت
تشکیل شرکت‌های سهامی عام- سازمان حقوقی و داوری ثمین عدالت

برای تشکیل شرکت سهامی دو الزام قانونی باید رعایت گردد. اول این که مقداری از سرمایه شرکت باید توسط خود موسسین تامین گردد. که حداقل آن ۲۰ درصد از سرمایه کل شرکت می باشد. در مقابل شرکت سهامی خاص شرکتی است که تمام سرمایه شرکت در موقع تاسیس منحصرا توسط موسسین تامین می‌شود. حداقل سرمایه لازم برای شرکت سهامی خاص یک میلیون ریال معادل صد هزار تومان است. تعداد سهام داران در شرکت‌های سهامی خاص حداقل ۳ نفر است.

الزام دوم این است که مقداری از سرمایه جهت تامین به عموم مردم عرضه گردد. عرضه سهام به عموم مردم از طریق نشر آگهی  به عمل می‌آید. یعنی مردم پس از نشر آگهی به بانک معرفی می‌شوند و سپس مراجعه نموده و اقدام به پذیره نویسی می‌نمایند.

شاید دوست داشته باشید بخوانید  اطلاعات مفید و خواندنی در مورد شرکت با مسئولیت محدود

تعداد سهامداران در شرکت‌های سهامی نباید کمتر از سه نفر باشد. از سوی دیگر تعداد اعضای هیئت مدیره نیز نباید از پنج نفر کم تر باشد. همچنین اعضای هیئت مدیره حتما باید سهام دار شرکت باشند.

نکات مهم در مورد شرکت‌های سهامی عام

  • موضوع فعالیت این شرکت‌ها ممکن است اعمال تجاری باشد یا نباشد.
  • نقل و انتقال سهام در شرکت‌های سهامی عام نمی‌تواند منوط به موافقت مدیران یا مشروط به اجازه مجامع عمومی باشد. لذا نقل و انتقال سهام در این شرکت‌ها آزاد می‌باشد و در اختیار سهام دار است.
  • اتخاذ تصمیم در این شرکت‌ها از طریق مجامع عمومی و فوق العاده و عادی به عمل می‌آید.

صلاحیت مجمع عمومی

  • احراز پذیره نویسی و تامین سرمایه شرکت
  • تصویب اساسنامه پیشنهادی موسسین
  • انتخاب بازرسان و مدیران
  • تعیین روزنامه کثیرالانتشار

صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده

  • تغییر در اساسنامه
  • تغییر در سرمایه شرکت افزایش یا کاهش
  • انحلال شرکت قبل از موعد
  • صلاحیت مجمع عمومی عادی

این مجموعه دارای صلاحیت عام می باشد. یعنی مجمع عمومی عادی صلاحیت اتخاذ تصمیم برای همه موضوعات را دارد.  به جز مواردی که در صلاحیت انحصاری مجمعی مانند مجمع عمومی فوق العاده باشد.

  • حداکثر مبلغ اسمی سهام در شرکت های سهامی عام ده هزار ریال است.
  • برای تاسیس این شرکت موسسین باید حداقل ۲۰% سرمایه شرکت را خود تعهد کرده و لااقل ۳۵% مبلغ تعهد شده را در حسابی بنام « شرکت در شرف تاسیس» نزد یکی از بانک‌ها واریز نمایند. شرکت های در شرف تاسیس، همچون شرکت‌های سهامی عام هستند. شرکت در شرف تاسیس حق برداشت از حساب خود را نخواهد داشت مگر در دو حالت:
    الف) شرکت به ثبت رسیده باشد.
شاید دوست داشته باشید بخوانید  شرکت تعاونی تولید و مصرف

ب) از تشکیل آن رسما انصراف داده شود.

  • تعداد سهامداران در شرکت سهامی عام حداقل ۵ نفر است.
  • تعداد اعضای هیات مدیره در شرکت‌های سهامی عام حداقل ۵ نفر می‌‌باشد.
  • حداقل سرمایه لازم برای شرکت سهامی عام پنج میلیون ریال است.

 ماده ۱۳۶ قانون تجارت

ماده ۱۳۶ قانون تجارت ماده‌ای مهم در بحث امور شرکت‌ها است که در انتهای این مقاله به آن اشاره می‌کنیم:

«در صورت انقضاء مدت ماموریت مدیران تا زمان انتخاب مدیران جدید مدیران سابق کماکان مسئول امور شرکت و اداره آن خواهند بود.‌ هرگاه مراجع موظف به دعوت مجمع عمومی به وظیفه خود عمل نکنند هر ذینفع می‌تواند از مرجع ثبت شرکت‌ها دعوت مجمع عمومی عادی را برای‌انتخاب مدیران تقاضا نماید.»

به بیان ساده می‌توان گفت هرگاه مدت مدیریت مدیران تمام شده باشد و مجمع عمومی جهت تعیین هیئت مدیره جدید تشکیل نگردد در این صورت مدیران سابق کماکان مدیر فرض شده و کلیه حقوق و تکالیف مدیریت متوجه آنها خواهد شد.

مباحث مربوط به شرکت‌ها و قانون تجارت بسیار تخصصی هستند و ساده‌ترین نکته در آن بار حقوقی دارد و تعهد آور است. لذا حتما از متخصص امر کمک بگیرید و مطمئن گام بردارید و حاشیه امنی برای سرمایه خود ایجاد کنید.‌ برای مشاوره با وکیل شرکت‌ها و استفاده از تجربه وی می‌توانید با ما تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button