
هنرمندان از مهم ترین اقشار هر جامعه هستند. نقش آنها در شکوفایی فرهنگ و هنر در جوامع مختلف بر کسی پوشیده نیست. میزان فعالیت آنها و تعاملات گسترده ای که برای کارهای مختلف دارند جنبه ای از زندگی پرمشغله آنهاست که به آن حساسیتی ویژه نیز بخشیده است. بازیگران، نویسندگان، نوارندگان و اهالی سینما و تئاتر یا هنرهای تجسمی تنها بخشی از دایره هنرمندان هستند که در زندگی کاری و عمومی خود با مسائل حقوقی متعددی روبهرو می شوند. اینجاست که نقش وکیل هنرمندان به میان می آید که باید بسیار از آن سخن گفت. چرا که هر هنرمند در کار حرفه ای خود به یک وکیل باتجربه نیازمند است.
داشتن یک وکیل برای هنرمندان گامی مهم و کلیدی است
این که هنرمند چگونه می تواند در مسائل کاری از منظر حقوقی بهترین انتخاب را داشته باشد و یا مطمئن ترین گام را بردارد نکته ای است که هر هنرمندی دیر یا زود با آن مواجه خواهد شد و به آن نیازی جدی پیدا خواهد کرد. در این زمان است که نقش وکیل هنرمندان پررنگ و برجسته شده و نمود می یابد. هنرمندان به وکیل در کنار خود برای مشاوره تخصصی و یا پیشبرد پرونده های حقوقی نیازمند هستند. مدیریت ارتباطات کاری از منظر حقوقی و و یافتن و حل مسائل مختلف پیش آمده باعث می شود رویدادهای کاری به بهترین شکل ممکن پیش رود و خدشه ای به اعتبار و وجهه هنرمند وارد نکرده و کار او را دستخوش حاشیه قرار ندهد. وکیل هنرمندان می تواند همواره نقشی تعیین کننده در مباحث کاری و یا تجاری و دیگر مسائل داشته باشد و به عنوان تکیه گاهی هنرمند را در زمینه های حقوقی همراهی کند. بنابراین نقش وکیل هنرمندان نقشی کلیدی و غیرقابل انکار است. یک وکیل باتجربه و آشنا به موارد تخصصی امور هنری نقش بسیار مفیدی برای هنرمندان دارد.
قوانینی در حمایت از هنرمندان که با دارا بودن وکیل قابل دستیابی است
مؤلفان، مصنفان و هنرمندان دارای قوانین حمایتی هستند که قانونگذاران برای اهمیت فعالیت های آنان و پشتیبانی از آنان تصویب کرده اند. هنرمندان در زندگی کاری خود با موارد بسیاری مواجه می شوند که دارای ماهیتی حقوقی است. این موارد دامنه گسترده ای دارد. هنرمندان همچنین در جامعه در پیشبرد فعالیت های خود با قوانین و مقرراتی مواجه بوده و یا به آنها نیاز پیدا می کنند. قانونگذار برای حمایت از آنها و برای نقض حقوق پدیدآورندگان آثار درفضای مجازی مجازات شدیدی را در نظر گرفته و علاوه بر مجازات متخلفین از طریق حبس جزای نقدی را نیز اضافه کرده است. این ها همه مواردی است که نشان از اهمیت یک وکیل مناسب در کنار هنرمندان برای استیفای حقوق آنهاست. در صورت وجود وکیل هنرمندان در چنین مواردی امکان اخذ خسارت از بزهکاران و انتشار مفاد حکم در رسانه ها نیز برای هنرمندان وجود دارد. این قانون وجود یک وکیل را در کنار هنرمندان دوچندان می کند. پیشبرد و پیگیری چنین قانونی با وجود یک وکیل متخصص و مجرب می تواند هنرمند را در رسیدن به حقوق از دست رفته اش یاری رساند.
آثار هنری و تألیفی مورد حمایت در این قانون قرار گرفته اند و هنرمندان با دارا بودن یک وکیل در کنار خود می توانند برای رسیدن به آنها تلاش کنند، همچنین دایره مناسب و گسترده ای را شکل داده اند که هنرمندان مختلف می توانند با تکیه بر آن و داشتن یک وکیل به حقوق از دست رفته خود نائل آیند. هر چند تجربه و سابقه وکیل را در این موارد نباید فراموش کرد و باید همواره از آن به عنوان بخشی لازم نام برد. اینجا به مواردی که در قوانین مولفین، مصنفین و هنرمندان آمده است برای آگاهی بیشتر پیرامون نقش وکیل هنرمندان اشاره می شود. مواردی که در قانون حقوق مؤلفین، مصنفین و هنرمندان درج شده است عبارتند از :
کتاب و رساله و جزوه و نمایشنامه و هر نوشته دیگر علمی و فنی و ادبی و هنری، شعر و ترانه و سرود و تصنیف، هر اثر سمعی و بصری به منظور اجرا در صحنه نمایش یا پرده سینما یا پخش از رادیو و تلویزیون، اثر موسیقی، نقاشی و تصویر و طرح و نقشه و نقشه جغرافیایی ابتکاری و خطوط تزئینی و آثار تجسمی، مجسمه، اثر معماری، اثر عکاسی که با روش ابتکاری و ابداع پدید آمده باشد، اثر ابتکاری مربوط به هنرهای دستی یا صنعتی و طرح قالی و گلیم، اثر ابتکاری بر پایه فرهنگ عامه و یا میراث فرهنگ، هر گونه اثر ابتکاری که از ترکیب چند اثر دیگر پدید آمده باشد.
آشنایی با امور هنری ویژگی مهم برای وکیل هنرمندان
در قوانین مربوط به وکالت دادگستری در ایران این گونه آمده است که وکیل پایه یک دادگستری، کارآموز وکالت و همچنین وکیل پایه دو دادگستری، وکیل اتفاقی و وکیل و کارگشای دادگستری، به عنوان اشخاصی که امکان اعلام وکالت در پروندههای مطرح شده کلیه اقشار جامعه، در دادگاه را دارند شناخته شده اند. هر یک از این وکلا امکان اعلام وکالت در همه پروندهها، اعم از تخصصی و غیر تخصصی را دارند و می توانند به آنها وارد شوند.
ممکن است این پرسش پیش آید که آیا هر وکیلی می تواند در کنار هنرمندان قرار گرفته و امور وکالت آنان را به سرانجام رساند. در پاسخ باید گفت همان طور که در قوانین مولفان، مصنفان و هنرمندان به آن اشاره شد یک هنرمند با مسائل مختلفی مواجه خواهد شد که بخشی از آنها ماهیت هنری و تخصصی و بخشی ماهیت یکسانی با دیگر افراد جامعه دارد. بنابراین وکیل هنرمندان باید با مباحث هنری آشنایی داشته باشد تا بتواند برای حقوق موکل خود اقدامات مناسبی را انجام دهد.
تخصص در امور هنری برای وکیل هنرمندان
امروزه پیشرفت دانش در زمینه های مختلف و دانش حقوق تخصصی شدن به یکی از ارکان هر عمل و اقدامی که به درستی انجام می گیرد تبدیل شده است. یک وکیل که با تخصص در مباحث مختلف هنری و قوانین آنها بتواند در کنار هنرمندان قرار گیرد و برای کسب حقوق آنها به بهترین شکل ممکن بکوشید می تواند گزینه مناسب تری نسبت به وکیلی باشد که دارای چنین توانایی نیست. بنابراین وکیل هنرمندان دارای ویژگی هایی است که او را متمایز می کند. بخش اصلی این ویژگی آشنایی با امور و قوانینی در حوزه هنری است. در گام بعدی وکیل هنرمندان باید پایه و رتبه و سابقه وکالت بعضی از پروندههای خاص را دارا باشد. در اغلب موارد جرایم مرتبط با هنرمندان در حیطه تخصصی قرار دارد و وکیل متخصصی که در کنار هنرمند قرار دارد می تواند با توجه به نوع پرونده و شرایط حاکم در پرونده نقش خود را به خوبی ایفا کند.
وقوع جرم در جامعه را نمی توان همیشه پیش بینی کرد و یا از آن پیشگیری کرد. اما راه های پیشگیری از وقوع جرم و کاهش جمعیت کیفری زندانها، یکی از اصلی ترین وظایف حکومت، قوه قضاییه و حقوقدانان است و وکلای هنرمندان در این میان در حوزه تخصصی خود نقشی مهم و مؤثر ایفا می کنند. .
یکی از موضوعات مهم در این میان که باید به آن قبل از طرح هر پرونده ای توجه داشت تشخیص نوع پرونده حقوقی که هنرمند با آن مواجه است می باشد. اینکه آیا این پرونده، جنبه کیفری دارد و یا پرونده واجد وصف حقوقی می باشد؟ همه اینها مواردی است که وکیل هنرمندان با آنها مواجه است و وجود او در چنین مواردی می تواند برای یک هنرمند اثری موثر و مفید داشته باشد.