
وکیل املاک می گوید در اجاره باید مدت اجاره مشخص باشد. اگر این عدد به صراحت قید نشده باشد یکسال تعیین میشود. زمان شروع اجاره هم از روزی است که بین موجر و مستاجر توافق شود در غیر اینصورت زمان انعقاد قرارداد ملاک عمل است.
قیمت بالای ملک یا سکونت موقت در یک شهر یا منطقه باعث میشود افراد زیادی اقدام به اجاره خانه کنند. در سالهای اخیر روز به روز به تعداد امضاکنندگان قرارداد اجاره افزوده میشود. اغلب مستاجر و موجر بدون آگاهی کافی اقدام به امضای قراردادهای دستی میکنند یا از نمونههایی که بصورت پیش نویس و کلی آماده میشود استفاده میکنند. این قراردادها به هیچ وجه نکات منحصر بفردی که خاص هر ملک است را شامل نمیشوند.
این مسئله آسیب زیادی به هر دو طرف وارد میآورد. حداقل کاری که افراد باید در این مواقع انجام دهند کسب آگاهی قبلا از اقدام است. در وبسایت سازمان حقوقی ثمین عدالت آموزشهای بسیاری برای افراد در سطوح علمی مبتدی تا پیشرفته در قالب مقاله، فیلم و فایل صوتی وجود دارد که با استفاده از آنها دانش حقوقی شما بروز خواهد بود و آگاهانه اقدام خواهید نمود.
برای ذکر نکات مهم راهنمای حقوقی قرارداد اجاره نیاز است با اصطلاحات زیر آشنایی داشته باشید.
مستأجر: فردی که ملک را اجاره میکند.
موجر: اجاره دهنده ملک
عین مستأجر: ملک یا مالی که اجاره داده میشود.
مال الاجاره: اجاره بها

نکات حقوقی قرارداد اجاره- وکیل املاک
- در اجاره باید مدت اجاره مشخص باشد. اگر این عدد به صراحت قید نشده باشد یکسال تعیین میشود. زمان شروع اجاره هم از روزی است که بین موجر و مستاجر توافق شود در غیر اینصورت زمان انعقاد قرارداد ملاک عمل است.
- موجر نمیتواند در مدت اجاره در عین مستأجره تغییری ایجاد کند که با منافع مستأجر در تعارض باشد. البته باید توجه داشت که اگر ملک نیاز به تعمیراتی داشته باشد که تأخیر در آن به مالک ضرر بزند و ملک آسیب ببیند، مستأجر نمیتواند مانع این تعمیرات گردد. در این حالت مستأجر یا وکیل املاک او می تواند از حق فسخ استفاده کند.
- تعمیرات و کلیه مخارج لازم برای امکان بهره برداری از ملک به عهده مالک می باشد، مگر آنکه در اجاره نامه خلاف آن قید شود.
- اگر مستأجر خارج از عرف یا خارج از توافقات فیمابین از عین مستاجره استفاده کند (مثلا استفاده تجاری از ملک مسکونی) و موجر نتواند مانع او شود، بلحاظ قانونی موجر یا وکیل املاک قانونی او مجاز است اقدام به فسخ کند.
- بر اساس ماده ۴۹۷ قانون مدنی، قرارداد اجاره با فوت موجر یا مستاجر باطل نمیشود، مگر اینکه شرط مباشرت مستاجر در قرارداد قید شده باشد، بنابراین اگر در شرط مباشرت در قرارداد نوشته شده باشد و موجر فوت کند، وراث یا باید با مستاجر توافق به فسخ اجاره کنند و یا باید منتظر انقضای مدت اجاره باشد.
- اگر موجر مبلغی به عنوان ودیعه یا تضمین یا قرض الحسنه از مستاجر گرفته باشد تخلیه ملک موکول به استرداد آن به مستأجر است.
- مستاجر بایست قبل از بستن قرارداد اجاره، سند مالکیت رسمی صاحب ملک را ببیند. متاسفانه افراد زیادی در این مورد رودربایسی میکنند یا اعتماد نابهجا میکنند. این حق مستاجر است حتما آن را مطالبه کنید.
- بلحاظ قانونی تحویل مغازه یا خانه به مستاجر باید پس از انعقاد قرارداد انجام شود.
- مستاجر در استفاده از اموال مشاع مثل انباری یا پارکینگ ذی حق است مگر اینکه در قرارداد اجاره بر خلاف آن توافق شده باشد.
- در اجاره مغازه، مستاجر فقط باید به شغلی که در قرارداد اجاره مندرج شده است، مشغول شود. در غیر اینصورت موجر حق فسخ قرارداد اجاره و تخلیه مورد اجاره را دارد.
- اگر مستاجر خسارتی به ملک وارد کند باید آن را جبران کند در غیر اینصورت موجر یا وکیل املاک میتواند هم برای تخلیه و هم برای خسارتهای خود به دادگاه مراجعه کند.
- در پایان مهلت مقرر در قرارداد اجاره اگر تخلیه ملک انجام نشود، موجر میتواند به دادگاه مراجعه کند و حکم تخلیه بگیرد. در صورت تقاضای مهلت و ارائه دلیل موجه دادگاه با بررسی وضعیت مستاجر معمولا یک ماه به او مهلت میدهد البته باید اجاره یک ماه را نیز بپردازد.
- اگر موجر و مستاجر توافق کنند که قرارداد اجاره را بر هم بزنند، این عمل را اقاله میگویند. اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در مورد اقاله داشتید به مقالهای تحت همین عنوان در وبسایت سازمان حقوقی ثمین عدالت مراجعه کنید.
با استفاده از ابزار قدرتمند سرچ وبسایت ثمین عدالت به راحتی میتوانید میان صدها مقاله حقوقی جستجو کنید.