
سوالات حقوقی در مورد ارث
آیا دولت از ارث سهم خواهد برد؟
جواب: براساس قانون، مالیات نیزبه آن تعلق خواهد گرفت. هرگاه در نتیجه فوت شخصی، مالی از متوفی به ورثه رسیده باشد ورّاث یا نماینده قانونی و یا وکیل آنها می بایست حداکثر تا شش ماه پس از تاریخ فوت متوفی، به اداره امور مالیاتی محل سکونت متوفی مراجعه نموده باشد و ایست اموال و بدهیهای وی را در اظهارنامه مالیات بر ارث قید نماید.
رایجترین دعاوی حقوقی که در مورد ارث به وجود می آید جه مواردی هستند؟
جواب: عمده اختلافهای وراث بین خودشان دارند در خصوص و مرتبط با قوانین تقسیم ارث و سهم قانونی وراث می باشد لذا ناآگاهی از قوانین نیز تاثیری در تحقق ارث افراد نهواهد داشت و فقط موجب اطاله دادرسی خواهد بود که با انتخاب وکیل این موضوع به راحتی حل می شود و با در اختیار گذاشتن امور به قانون هر یک از ورثه سهمالارث خود را خواهند برد و از اختلافات در مورد تقسیم ماترک و دخل و تصرف در آن جلوگیری شده و دادگاه حقوقی نیز با فراق باز به مسئله پیش آمده خواهد پرداخت.
آیا محرومیت شخص یا اشخاصی از ارث، قانونی خواهد بود؟
جواب: براساس شرع این امکان وجود خواهد داشت که شرایطی مانع از تحقق ارث گردند از آن جمله کسی که به عمد، شخصی را که از او ارث میبرده است را به قتل برساند اما این با آن باور عمومی که مرتبط با محرومیت از ارث خواهد بود متفاوت می باشد و در نظام حقوقی ایران، محرومیت از ارث فاقد اعتبار قانونی می باشد.بر طبق ماده ۸۳۷ قانون مدنی، شخصی به موجب وصیت نمیتواند ورثه خود را از ارث محروم نماید و ماده ۸۴۳ نیز به متوفی فقط امکان وصیت در مورد یکسوم از مالاش را می دهد.
سهم ارث پدر و مادر از فرزند پسر به چه صورتی می باشد؟
جواب: پدر و مادر با انتخاب یک وکیل می توانندبه دادگاه مراجعه کنند و قاضی بر طبق ماده ۹۰۶ قانون مدنی در این خصوص تعیین و تکلیف می نماید .ه به شرح ذیل می باشد: اگر فرد بچه، نوه و …. را نداشته باشد، ولی یک پدر یا یک مادر داشته باشد ( با وجود اینکه در طبقات بعدی وارث داشته باشد، مثلا خواهر یا برادر داشته باشد) همان پدر یا مادر کل ارث را خواهند برد
ولی اگر با شرایط بالا هر دوی پدر و مادر زنده باشند یک از سه سهم برای مادر می شود و دو از سه سهم برای پدر خواهد بود.
ارث مادر از فرزند فوت شده به چه نحوی خواهد بود؟
جواب: وکیل به جهت اینکه احقاق حق کند به دادگاه مراجعه کرده و از قاضی تقاضا می کند که سهم ارث را معلوم و معین کند که به شرح ذیل می باشد:
تمام ارث در صورتیکه مادر تنها فرد زنده از طبقه اول باشد.
یک سوم، اگر پدر هم زنده باشد ولی برادر و خواهری نباشد.
یک ششم، اگر پدر دو فرزند پسر دیگر (یا چهار دختر که دو تا پسر حساب می شوند یا همانند آن) داشته باشد.
یک ششم، اگر فرد متوفی نوه یا فرزند یا نتیجه و … داشته باشد.

نحوه تقسیم اموال متوفی در صورت برداشت از حساب وی توسط فرزند بزرگتر به چه صورتی خواهد بود؟
جواب: ابتدا می بایست به جهت اخذ گواهی حصر وراثت اقدام شود تا سهم الارث هر ورثه در متن گواهی قید گردد و پس از محاسبه سهم الارث هر کدام از ورثه در صورتی که وکیل با دلایل و مدارکی که به او کی دهید اثبات کند که برادر به پدر دین دارد میتوانید دین را مطالبه کرده و با مبلغ سهم الارث تهاتر نمایید.
زن و شوهر از همدیگر، در صورتى که وارث دیگرى نباشد به چه نحوی ارث می برند؟
جواب : هر گاه زوج یا زوجه از دنیا برود و وارث دیگرى نباشد، اگر زوجه از دنیا برود و زوج به همراه وکیل خود به دادگاه برود قاضی تمام مال زوجه را به زوج خواهد داد و اگر زوج از دنیا برود یک چهارم مال، از آنِ زوجه و بقیّه به امام(علیه السلام) تعلّق خواهد گرفت که در حال حاضر به دست حاکم شرع می رسد و در صورتی که اگر واقعاً زن نیازمند باشد، حاکم شرع مى تواند همه یا قسمتى از آن را به او بازگرداند.
در صورتی که همسر اوّل شخصى به هنگام وضع حمل فوت کرده باشد و سپس فرزندش فوت نموده باشد و شوهر پس از یک سال با دخترى ازدواج کرده است و به مدت بیست سال با یکدیگر زندگى کرده باشند ولى صاحب فرزندى نشوند و شوهر فوت نموده باشد تکلیف ماترک چه می شود و ارث زن به چه صورتی خواهد بود؟
جواب : هر گاه شوهر در زمان مرگ هیچ فرزندى نداشته زوجه به همراه وکیل خود می تواند به دادگاه مراجعه کند و دادگاه نیز یک چهارم اموال او را به همسرش می دهد و مابقی آن متعلّق به ورثه دیگر خواهد بود.
آیا سرقفلى زمین و مغازه، قابل فروش می باشد و زوجه از آن ارث خواهد برد؟
جواب : با توجه بر اینکه سرقفلى زمین و مغازه حکم زمین را نخواهد داشت همسر از آن ارث برده و در صورتی که مالک موافقت داشته باشد و یا اینکه متولّى موقوفه توافق داشته باشد، قابل فروش نیز خواهد بود.
زنی با استفاده از وکیل در دادگاه طرح دعوای حقوقی بر مبنای اینکه از آب قنات و یا چاه، متعلق به شوهرش ارث می برد مطرح نموده است آیا او چنین حقی دارد؟
جواب : بر طبق قانون و مقررات مربوط به ارث ایشان فقط از مقدار آبى که در حال مرگ شوهر در قنات یا چاه موجود بوده است ارث خواهد برد.
آیا زوجه از مبلغی که عوض دیه شوهر اوست و گرفته شده است ارث خواهد برد؟
جواب : در دادگاه حقوقی در این خصوص با استناد به اینکه این مبلغ جزو اموال متوفی محسوب خواهد شد همانند سایر اموال دیگر متوفی در زمان تقسیم جزو ماترک بوده و زوجه حق خواهد داشت.
هر گاه زنى در زمان حیات شوهر مهریّه اش را مطالبه ننموده باشد و بخواهد بعد از فوت شوهر به وسیله وکیل حق خود را مطالبه کند آیا بایستی در ردیف سایر بدهکاریهاى میّت قرار بگیرد و یا مقدّم بر آنها خواهد بود؟
جواب : مهریّه نیز مانند سایر دیون بوده و همردیف با آنهاست و از اصل ترکه پرداخته شود ولی مقدم بر سایر طلبکاران می باشد و در اصطلاح جزو دیون ممتازه خواهد بود.
منابع:
برگرفته از قانون مدنی در نظم حقوق کنونی دکتر کاتوزیان
سلام پسری هستم تک فرزند، مادرمن فعلا در قید حیات است اما وضعیت خوبی ندارد و متاسفانه تا چندین ماه بعد فوت میکند. پدری دارم عیاش،معتاد،و… ، مادر من کل زندگی خود را مانند مرد کار کرده و خانه، زندگی و ماشین و ازینجور چیز ها فراهم کرده تا در رفاه باشیم و پدرم در این میان فقط عیاشی کرده و خورده خوابیده و کشیده و حالا که مادرم وضعیت بدی پیدا کرده دندان تیز کرده تا بعد مرگ او از ارثش سهم ببرد. دوتا سوال دارم ۱_من هنوز به سن قانونی نرسیدم(۱۷) ایا ارثی بمن تعلق میگیرد؟ ۲_اگر که تعلق میگرد تمامی اموال، یا با پدرم بصورت نصف یا۱/۳ یا هرچی. ممنون میشم اگر جواب من را بدید.
سلام یک چهارم به پدر میرسه الباقی به شما و بعد از ۱۸ سالگی میتونید برداشت کنید.. سعی کنیم تقسیم به بعد از ۱۸ سالگی شما برسه
به تازگی دیوان عدالت رایی صادر کرده مبنی براینکه از مستمری متوفی ۲۵ درصد به نوه اناث میرسد صرف نظر از سن دختر.حال بنده پدرم به تازگی به رحمت خدا رفتن و مستمری شون میرسه به زنی که نامادری ما هست.حال با توجه به رای دادگاه بنده که تنها دختر نوه رو دارم بهشون تعلق میگیره.اگر بله چکار باید بکنم.
سلام
اینجانب ۳ سال پیش پدرم فوت کرده و من ماشین پدرم را بابت خرج کرد مراسم تدفین و بقیه بدهکاریهایش از وراث خریداری نمودم و هزینه ماشین را خرج بدهی و تدفینش نمودم
قولنامه خرید دارم از همه وراث امضا دارم لیکن خودم هم پسر آن مرحوم و فرزند ارشد هستم
تا الان همه وراث جمع نشدند که سند به نام من بزنند
بعد از دوسال از خرید ماشین برادر کوچکم با همسرش ناسازگاری نمودند
همسر برادرم جهت طلب مهریه اش دیروز حکم توقیف ماشین را گرفته و ماشین را بردند پارکینگ
من شنبه برم دادگاه چی بگویم
تکلیف من چه میشود
ضمنا زمانی که من ماشین را خریدم
برادرم با همسرش خوب بود
با تشکر
۰۹۱۵۹۷۱۰۴۱۸
سلام ابتدا تنفیذ قولنامه از دادگاه گرفته شود سپس سند طرف مقابل را باطل کنید.
سلام خدا قوت، مادر من چهار برادر داره ودو خواهر که یکی از برادراش ۷ سال پیش فوت شدن،پدر بزرگ(مادری) هم سال ۶۱ فوت شدن،زمینها واموالی که داشتن دست پسراشون بوده تو این مدت و رو زمینها هم هر چه کار کردن به خواهراش ندادن،حدود ۳۰ سال پیش برادراش از مادرم و خاله هام تو محضر و دادگاه امضا گرفتن که هیچ ادعایی در قبال اموال پدربزرگم نداشته باشن اینا هم از رو دلسوزی و بی اطلاعی(چون سواد ندارن) رفتن امضا کردن، البته بهشون گفته بودن که برا وام میخوایم ازتون امضا بگیریم(کلک زدن) حدود ۲۵ سال پیش تا الان که مادرم ادعای ارث کرده بهش نمیدن ،زمینها هم هنوز به نام پدربزرگم هست،چطوری میتونیم پیگیری کنیم،آیا اصلا اگه پیگیری کنه چیزی گیرش میاد یا نه،هیچ اطلاعی هم از اون برگه که امضا کردن ندارن،ممنون میشم راهنمائیم بفرمایید
سلام پس از انحصار وراثت دادخواست مهروموم ترکه و تقسیم ترکه بدهید. جهت اثبات هرگونه ادعای دیگر نیاز به ادله می باشد.
سلام ما سه خواهر هستیم وسه برادر پدرم سال ۹۴ فوت کرده و ۶هکتار زمین داشته و پدرم سال۸۳ به سه دختر هریکی ۵۰۰متر و به پسرها ۱۰۰۰متر زمین داده بعد سال۸۵کاغذ نوشت پدرم درحضور شورا که تا زنده هستم زمین ها مال خودم و بعد مرگم مال سه تا پسر و ۳خواهر خود را راضی کنند بعد یکسال بعد برادرام پدرم بردن مهظر بدون اینکه ما بفهمیم همه زمین هارو کردن به اسم خودشون نوشتن خریدیم و از اون موقع به بعد دارن میفروشن و میگن مال خودمون خریدیم درصورتی که نه پولی به پدرم دادن نه هیچی الان ما شکایت کردیم بنظر شما چیزی دست مارو میگیره؟؟؟ درضمن عمم هیچ سهمی گیرش نیومده ۹سال هم هست که شکایت کرده به نفع ما میشه این شکایت که کردیم؟؟ مرسی
سلام در صورت اثبات اینکه زمین در مرحله اول به شما واگذار شده است بله حق به شما خواهد رسید
سلام. اگر پدر در حیات باشند و اموالش را صلح بزند برای دو فرزند بطور مساوی(یک پسر و یک دختر).
ایا پسر بعد از فوت پدر حق اعتراض به نحوه تقسیم بندی دارد؟
یا اینکه پسر به نخوه تقسیم اعتراض کند (از ابتدا)ولی پدر بطور مساوی سهم دختر را بدهد بعد پسر حق اعتراض دارد؟
متشکرم
سلام. اگر پدر در حیات باشند و اموالش را صلح بزند برای دو فرزند بطور مساوی(یک پسر و یک دختر).
ایا پسر بعد از فوت پدر حق اعتراض به نحوه تقسیم بندی دارد؟
یا اینکه پسر به نخوه تقسیم اعتراض کند (از ابتدا)ولی پدر بطور مساوی سهم دختر را بدهد بعد پسر حق اعتراض دارد؟
متشکرم
سلام من پدرم یکساله فوت کرده سه دانگ خانه به اسم مادرم و سه دانگ دیگر به نام پدرم بود که الان پدرم فوت کردند و صلحی نکردن که سه دانگ دیگر خود به خودی ۶دانگ به نام مادرم بشود حالا از آن سه دانگ به منو برادرم و مادرم ارث میرسه اما از آنجا که پدربزرگم یعنی پدر پدرم در قید حیات هستن قسمتی از این سه دانگ به ایشان هم میرسد ما اگر از ایشون بخوایم که کتبا بنویسنن و امضا کنن که من هیچ سهمی از این سه دانگ نمیخواهم و امضا کنن و اثر انگشت بزنن بعدا اگه فوت کنن این دست نوشته مستند هست و کار ما را راه می اندازد یا باز باید با کل میراث خورای پدربزرگم طرف بشیم؟(بجز دست نوشته چه اقدامی میشه کرد که بعد فوت ادعایی نداشته باشن)ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام من پدرم یکساله فوت کردن قبل از فوت سه دانگ خانه به اسم مادرم و سه دانگ دیگر به نام پدرم بود حالا که پدرم فوت شدن سه دانگ پدرم خودبه خود به نام مادرم نشده چون صلحی نکرده بوده پدرم که خود به خودی ۶دانگ به نام مادرم بشود حالا از آن سه دانگ پدرم به منو برادرم و مادرم ارث میرسه اما از آنجا که پدربزرگم یعنی پدر پدرم در قید حیات هستن قسمتی از این سه دانگ به ایشان هم میرسد ما اگر با ایشون حرف بزنیم و راضی باشن که سهمی نبرن و ما ازشون بخوایم که کتبا بنویسنن و امضا کنن که من هیچ سهمی از این سه دانگ نمیخواهم و امضا کنن و اثر انگشت بزنن بعدا اگه فوت کنن این دست نوشته مستند هست و کار ما را راه می اندازد یا باز باید با کل میراث خورای پدربزرگم طرف بشیم؟(بجز دست نوشته چه اقدامی میشه کرد که بعد فوت ادعایی نداشته باشن)ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام من پدرم یکساله فوت کرده سه دانگ خانه به اسم مادرم و سه دانگ دیگر به نام پدرم بود که الان پدرم فوت کردند و صلحی نکردن که سه دانگ دیگر خود به خودی ۶دانگ به نام مادرم بشود حالا از آن سه دانگ به منو برادرم و مادرم ارث میرسه اما از آنجا که پدربزرگم یعنی پدر پدرم در قید حیات هستن قسمتی از این سه دانگ به ایشان هم میرسد اگه خودشون راضی باشن که سهمی از ما نگیرن و ما اگر از ایشون بخوایم که کتبا بنویسنن و امضا کنن که من هیچ سهمی از این سه دانگ نمیخواهم و امضا کنن و اثر انگشت بزنن بعدا اگه فوت کنن این دست نوشته مستند هست و کار ما را راه می اندازد یا باز باید با کل میراث خورای پدربزرگم طرف بشیم؟(بجز دست نوشته چه اقدامی میشه کرد که بعد فوت ادعایی نداشته باشن)ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام.پدر همسرم فوت شدن.ایشان درسه سال آخر عمرشان زن گرفتند.۱۴سکه مهرشان کردن.یک قطعه زمین حدود۲۰۰۰متر به پسرشان دادند وقولنامه کردن شورای روستا مهرکرده.درهمین روستا ۱۱۰۰متر کنار خانه باغ خودش به دختربزرگش دادن با مهر شورا.برای مهریه این خانم دارایی ایشان سندملکی نداره بازهم ایشان میتوانند از این زمینها سهمی ببرن؟واینکه متوفی حقوق بازنشستگی میگرفته ولی بابت وامهایی که ازاداره گرفته ازحقوقش کسر میکردن آیا بازهم اقساط ازحقوقش که الان به همسرش میرسه کسر میشه یا بایدیکجا تسویه بشه.ممنونم.
سلام و سپاس از سایت مفیدتون. شوهرم دو سال درگیر بیماری سرطان بود و یک ماه پیش فوت کردند. در زمان فوت ما دارای یک ماشین و یک باب مغازه و مبلغی بابت رهن خونه بودیم. به علت حاد شدن بیماری ایشون از چهار ماه پیش اجناس مغازه حدود ۳۰۰ م تومان رو خواهرش برد خانه مادری و شوهرم رو هم بردیم خانه مادرشون و همونجا هم فوت کردند. آنها سخت افتادند دنبال انحصار وراثت هستند من چگونه می توانم حق و حقوق خود رو بگیرم. بچه هم نداریم. ۵ سال پیش ازدواج کردیم. ممنون میشم راهنماییم کنید.
سلام ۵ سال پیش ازدواج کردم و شهوهرم از دو سال پیش بیماری سرطان گرفت و یک ماه پیش فوت کردند. از ۴ماه پیش در خونه مادر ایشون بودیم و مراقبت میکردیم حالا اختلاف با خواهر های ایشون بماند ولی چهار ماه پیش بدلیل بیماری حدود۳۰۰ میلیون تومان جنس مغازه رو بردن خونشون. ماشینمون رو هم به بهانه های مختلف نگهداشتن. الان سخت افتادن دنبال انحصار وراثت. ما دارای مغازه و ماشین و جنس مغازه و پول رهن خونه بودیم. ما بچه هم نداریم. من چگونه میتوانم حقوق خود را بگیرم آیا مهریه رو بذارم اجرا؟ کمکم کنید.
با سلام یه سوال داشتم در مورد ارث که براساس ایه قران ارث فرزندی که فوت شده به پدر تعلق میگیرد، بعد پدر ارث رو به نوه های خود می بخشد وانگشت هم می زند ولی چون در دفتر ثبت نشده وارثان را می خواهند که رضایت بدهند از آنجایی که وارثان پدر زن چهارم وچند فرزندش هستند آیا به اینها ارث تعلق میگیرد
سلام.پدر بزرگ من ۳۰سال پیش فوت کردن.همسر اولشون که ۹فرزند داشتند قبل از خودشون فوت کردن و ایشون دوباره ازدواج کردن و از همسر دوم هم یک فرزند دارن.همه ی ارث ایشون هم تقسیم شد و سهم همسرش هم داده شد.حالا بعد از ۳۰سال متوجه شدن یه زمین دیگه هم وجود داره که در قدیم کشاورز ها به اشتراک گذاشته بودن و حالا میخوان بفروشن و سهم بقیه رو بدن.ایا به همسر پدربزرگم هم دوباره چیزی میرسه؟در حالی که این زمین از قبل جز ارث نبوده
با سلام
پس از فوت زوجه، با داشتن یک فرزند دختر و در صورتی که پدر و مادر زوجه تقاضای دریافت ارث نداشته باشند تقسیم ارث چطور میشه؟ آیا باید اول تقسیم ارث انجام بشه بعد پدر و مادر زوجه اون رو ببخشند به زوج یا فرزند آنها یا قبلش میتونند انصراف خودشون رو اعلام کنند؟ ضمنا زوجه چند خواهر هم دارند.
سلام وقت بخیر ، حتما باید اول انحصار وراثت انجام شود بعدا سهم الارث واگذار گردد
سلام، پدر اینجانب در اردیبهشت ماه امسال فوت کرد. گواهی انحصار وراثت دریافت شده و مالیات بر ارث پرداخت شده است. خواهرم که در خارج از کشور زندگی میکند، برای تقسیم ارث به ما وکالتنامه نمیدهد. در این شرایط، اگر درخواست تقسیم ترکه بدهیم، سهم خواهرم به حسابی به نام خودش واریز میشود یا حساب دادگستری؟ اظهارنامه برای فرد مقیم خارج از کشور چگونه ارسال میشود؟ با احترام
با سلام
دوست عزیز لطفا برای مشاوره در خصوص این موضوع با کارشناسان ما تماس بگیرد تا توضیحات لازم رو خدمتتون ارائه بدهند یا شماره خودتون رو برای ما ارسال کنید.
سپاس
سلام ما پنج فرزندیم ۳ پسر و دو دختر
از خانه پدرمون در قباله دوتا از عروسها نفری یک دانگ ثبت شده . تقسیم این خانه بین فرزندان و عروسها به چه صورتی انجام میشود؟ ممنون از پاسخگویی تون
درودبرشما
با شماره ۱۲۹ قوه قشاییه تماس بگیرید و سوال خود را طرح کنید
پیروز باشید
سلام
ببخشیدسلام من پدرم مجنون پدرش مرده حالامن ومادرم وخواهرم ارثمون توزنده بودن پدرم میخوایم کجابایداقدام کنیم یااین ارث توحساب تازمان مرگ پدرم ونمیشه کسی برداشت کن ویابعدازفوت پدرم میرسه به وارث ایامیشه کسی ازاون حساب برداشت کن حتی خودش اگه میشه برداشت کردمن ومادرم وخواهرم کجابرداشت کنیم توزنده بودن پدرم چه کارکنیم
سلام اگه همسرم به من توکاغذهبه ملکی کرده باش کافی یابایدمحضری هم بشه