
برای کسب اطلاعات در مورد فروش مغازه سرقفلی یک این مقاله را مطالعه کنید.سرقفلی، مبلغی است که موجر در ابتدای مدت اجاره از مستأجر دریافت میکند. این حق مربوط به اجاره اماکن تجاری است و در خصوص منزل مسکونی کاربرد ندارد. منظور از اماکن تجاری اماکنی است که اشخاص برای فعالیتهای تجاری، کسب، کار و پیشه استفاده میکنند.
نکاتی برای فروش مغازه سرقفلی
برای فروش سرقفلی یک ملک، باید موارد زیر را رعایت کرد:
نکته اول: اگر مالک سرقفلی هستید و قصد دارید حق کسب و پیشهای که برای شما است را واگذار کنید، بهتر است این موضوع را رسماً به مالک اطلاع دهید. پیشنهاد ما به شما این است که اظهارنامه رسمی برای او بفرستید تا در صورت تمایل با شخص او معامله کنید.
نکته دوم درباره اخذ مجوز انتقال از مالک در صورت نبود رضایت است. برخی افراد فکر میکنند که اگر چنین شرایطی برایشان پیش بیاید هیچ چارهای نخواهند داشت اما درصورتیکه مالک به انتقال ملک راضی نباشد، میتوان با مراجعه به دادگاه مجوز انتقال قانونی سرقفلی و حق کسب و پیشه گرفت.
انواع انتقال حق کسب و پیشه
در قانون انتقال سرقفلی حالات مختلفی مثل انتقال اختیاری، قهری و قضایی دارد.
* انتقال اختیاری
تعریف این نوع انتقال از نامش مشخص است. سرقفلی یک ملک اختیاری و با میل و رغبت مالک به دیگری منتقل میشود. این امر ممکن است طی سند عادی اتفاق افتد یا سند رسمی.
* انتقال قهری
قهری در لغت به معنی اجباری و جبری است. انتقال قهری وقتی مطرح میشود که مالک فوت کند و حقوق ناشی از حق کسب و پیشه به ورثهاش منتقل شود.
* انتقال قضایی سرقفلی
از طرف مقام قضایی حکم به انتقال سرقفلی ملک داده میشود.
چگونگی فروش مغازه سرقفلی
* انتقال مغازه سرقفلی با سند عادی
اگر سند سرقفلی عادی بوده و حق انتقال در آن قید شده باشد، صاحب سرقفلی میتواند منتقلش کند، البته انتقال جدید باید با سند رسمی باشد. به بیان ساده، حتی باوجود حق انتقال، مالک حق کسب و پیشه نمیتواند با سند عادی سرقفلی را منتقل کند. (اگر با سند عادی و سند رسمی آشنا نیستید و تفاوت این دو را نمیدانید؛ مقاله اعتبار اسناد عادی و رسمی را بخوانید)
* انتقال مغازه سرقفلی با سند رسمی
درصورتیکه سند سرقفلی رسمی باشد، باید دید مالک سرقفلی حق انتقال به غیر را دارد یا خیر. اگر داشته باشد، میتواند با سند رسمی، حقوق قانونی خود را به شخص دیگر منتقل کند. لازم به تذکر است حتی باوجود حق انتقال نمیتوان با سند عادی، سرقفلی را انتقال دهد و الزاماً باید با سند رسمی به انتقال اقدام کند.
مجازات انتقال سرقفلی بدون حق انتقال
در صورت نداشتن حق انتقال به غیر، انتقال غیرقانونی است و فرد مرتکب تخلف شده است؛ و با طرح دعوا از طرف مالک، اسقاط نصف حق کسب و پیشه (سرقفلی) حتمی است. علاوه بر این، نصف دیگر حق کسب و پیشه به قیمت روز به مستأجر متخلف پرداخت خواهد شد.
برای اینکه مالک سرقفلی حق انتقال به غیر را داشته باشد، لازم است عبارت «حق انتقال به غیر را دارد» در سند بهصراحت قید شود. بهعبارتدیگر مسکوت گذاشتن مسئله انتقال، به معنای ممنوعیت از انتقال خواهد بود. درصورتیکه در سند سرقفلی عبارتی مبنی بر انتقال سند سرقفلی قید نشود، مالک سرقفلی حق انتقال سرقفلی را نخواهد داشت.
در مقاله وکیل ملکی از حق سر قفلی میگوید، به دو سؤال رایج مردم در مورد سرقفلی پاسخ دادهایم.
پیشنهاد میکنیم مطالعه بفرمائید.