
توضیحاتی در مورد وکیل امور جزایی
حقوق جزایی یا حقوق کیفری از جمله مواردی است که می توان آن را به عنوان یکی از زیر شاخه های حقوق عمومی دانست. حقوق جزایی به حقوقی اطلاق می گردد که در آنها دولت از ارزش های جامعه و حقوق افراد حمایت می کند. بدین ترتیب وکیل امور جزایی باید به همه قوانین و مقررات مربوط به دعاوی کیفری یا جزایی مسلط باشد، در غیر این صورت نمی تواند وظیفه خود را به خوبی انجام بدهد. در این مقاله آشنایی با وکیل امور جزایی مد نظر قرار گرفته است.
حقوق جزایی را حقوق ارزش ها نیز نامیده اند، زیرا معمولا در دعاوی جزایی، افراد ملزم به رعایت حقوق و ارزش ها می شوند. در حال حاضر دولت و حاکمیت وظیفه دارد تا حق و حقوق افراد مختلف را از نظر جزایی پیگیری کند. بدین ترتیب نیاز است در هنگام بروز مشکل جزایی، به مراجع صالح مراجعه شده و اقدامات لازم را انجام داد. وکیل امور جزایی نیز می تواند در پیگیری روند پرونده به افراد کمک کند. این در حالی است که سال ها قبل هر فردی موظف به گرفتن حق و حقوق خود از دیگری بوده و شخصا اقدام به این کار می کردند.
آشنایی با شاخه های مختلف حقوق جزایی یا کیفری
حقوق جزایی یا حقوق کیفری به دو بخش اصلی تقسیم بندی می شود، که وکیل امور جزایی می تواند در هر کدام از این شاخه ها مشاوره تخصصی ارائه نموده تا بتوان هر کدام از پرونده های جزایی یا کیفری را به بهترین شکل ممکن در مراجع صالح پیگیری و خاتمه داد. حقوق جزایی معمولا به دو شاخه حقوق جزایی عمومی و حقوق جزایی اختصاصی تقسیم بندی می شوند.
حقوق جزایی عمومی
در این شاخه از حقوق جزایی معمولا پرونده ها از جنبه عمومی مورد بررسی قرار می گیرند. بررسی مفهوم جرم یکی از مواردی است که در این شاخه از حقوق جزایی قرار می گیرد. مسئولیت کیفری و مجازات مجرم نیز از دیگر مواردی بوده که شامل حقوق جزایی عمومی می شوند. اقدامات تأمینی و تربیتی از دیگر مواردی بوده که در شاخه عمومی حقوق جزایی قرار گرفته اند.
حقوق جزایی اختصاصی
این شاخه از حقوق جزایی به بررسی یکایک جرایم می پردازد. زیرا هر کدام از جرایم باید از جهت های مختلفی مورد بررسی قرار بگیرد تا بتوان تصمیم گیری بهتری درباره چگونگی احکام مربوط به آن گرفته شود. عناصر اختصاصی تشکیل دهنده هر کدام از جرایم نیز در این شاخه از حقوق جزایی مورد بررسی دقیق قرار می گیرند.

وکیل امور جزایی کیست؟
وکیل امور جزایی به افرادی گفته می شود که در دانشگاه و یا حوزه تحصیلات خود را ادامه می دهند و پس از اتمام تحصیلات، در آزمونی که مربوط به استخدام وکلا بوده شرکت می کنند. با پذیرش در این آزمون افراد به عنوان وکیل پایه یک دادگستری شناخته می شوند. هر کدام از وکلای پایه یک دادگستری این صلاحیت را دارد که به عنوان وکیل امور جزایی فعالیت نماید. زیرا وکیل پایه یک دادگستری در همه شاخه های وکالت می تواند به فعالیت خود ادامه بدهد.
وکیل امور جزایی باید از نظر تجربه نیز به سطح قابل قبولی برسد. زیرا پیگیری پرونده های جزایی نیاز به دانش و اطلاعاتی داشته که در هیچ کتاب درسی وجود نداشته و تنها با کسب تجربه می توان آنها را آموخت. بدین ترتیب وکیل امور جزایی معمولا از بین وکلایی انتخاب می شود که دارای تجربه بیشتری می باشند. این کار کمک می کند تا افرادی که پرونده حقوقی داشته، بتوانند راهنمایی های بهتری دریافت کرده و پرونده خود را به بهترین شکل ممکن به پایان برسانند. زیرا میزان موفقیت به رای نهایی صادر شده بستگی دارد.
نحوه پیگیری پرونده های جزایی
پرونده های جزایی از مهم ترین پرونده های قضایی به شمار می روند. از این رو روند رسیدگی به آنها کمی پیچیده تر و با پیگیری های بیشتر می باشد. زیرا برخی از این پرونده ها از نظر اجتماعی و برخی دیگر از این پرونده ها از نظر مدنی دارای اهمیت بسیار زیادی می باشند. پرونده های جزایی معمولا نیاز به وکیل با تجربه و کار بلد داشته تا بتواند آن را از زوایای مختلف بررسی نموده و بهترین نظر ممکن را برای پرونده ارائه نماید.
پرونده های جزایی ابتدا در دادسرا مورد بررسی قرار می گیرند. تحقیقات اولیه این نوع از پرونده ها در دادسرا انجام می شود. سپس با توجه به نوع جرم انجام شده، پرونده به مرجع صالح ارائه می شود. وکیل امور جزایی باید از ابتدا به پرونده های جزایی ورود کرده و در دادسرا کمک کند تا هر چه که برای قاضی حائز اهمیت بوده را جمع آوری کرده و آن را بر روی پرونده قرار دهد. زیرا کوچکترین غفلت از سوی وکیل امور جزایی ممکن است باعث عدم موفقیت در گرفتن رای قاضی شود. بدین ترتیب معمولا اغلب افراد به واسطه تجربه کاری و دانش و تخصص زیاد، از وکیل امور جزایی در پرونده های خود استفاده می کنند.
وکیل امور جزایی به چه دانش و تخصصی نیاز دارد؟
وکیل امور جزایی باید علاوه بر دروس مربوط به حقوق در دانشگاه و یا درس های حوزوی، تخصص های دیگری نیز داشته باشد. زیرا در پرونده های جزایی ممکن است نیاز باشد یک وکیل امور جزایی چیزی بیشتر از یک وکیل معمولی بداند. برای مثال می توان به مسائل مربوط به پزشکی قانونی اشاره کرد. زیرا معمولا در هر کدام از پرونده های جزایی، نیاز به گزارش پزشکی قانونی می باشد. اگر وکیل امور جزایی دانش کافی در این حوزه نداشته باشد، ممکن است با تغییرات کوچکی در این گزارش ها، رای یک پرونده را تغییر داد.
یکی دیگر از مواردی که نیاز است وکیل امور جزایی با آن آشنایی داشته باشد، اسلحه می باشد. شناخت انواع اسلحه گرم کمک می کند تا بتوان پرونده های مربوط به قتل با اسلحه را با تخصص بیشتری پیگیری کرد. تخصص های دیگری نیز برای وکیل امور جزایی مورد نیاز بوده که از جمله آنها می توان به تشخیص اثر انگشت اشاره کرد. زیرا یکی از رایج ترین کارهایی که در پرونده های جزایی انجام می شود، تشخیص اثر انگشت مجرمان می باشد. بدین ترتیب وکیل امور جزایی نیاز به دانش و تخصص بسیار بالایی نسبت به سایر افراد دارد.