حقوق زن در صیغه یا ازدواج موقت چیست؟

حقوق زن در صیغه یا ازدواج موقت چیست؟ صیغه یا ازدواج موقت نوعی ازدواج است که در آن عقد محرمیت و زناشویی برای مدت مشخص و محدودی با مهریه‌ای معلوم، بین زن و مرد بسته می‌شود. این مدت می‌تواند از چند ساعت باشد تا ٩٩ سال.

فلسفه نکاح منقطع، ازدواج موقت یا صیغه مهار کردن غریزه جنسی و جلوگیری از عامل فحشا و منکر و ایجاد بستری سالم است. بدین منظور عقد موقت مراحل و ابعاد قانونی ساده‌تری دارد و در آن برخلاف عقد دائم نیاز به طی مراحل رسمی و رفتن به دفاتر ثبت ازدواج نیست. حتی می‌توان صیغه عقد موقت را در خانه و بدون شاهد هم خواند. در این مقاله از ابعاد حقوقی و حمایت قانونی که این رابطه زوجیت برای زن در پی دارد خواهیم گفت. با ما همراه باشید.

عده زن در صیغه

همان‌طور که ماده ۱۱۵۰ قانون مدنی در تعریف عده مقرر کرده است عده عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاحش منحل شده نمی‌تواند شوهر دیگر اختیار کند. فلسفه وجودی عده هم برای جلوگیری از اختلاط نسب ( مشخص نشدن پدر فرزند) است و هم احترام به عقد نکاح قبلی. همچنین زن می‌تواند در مدت عده با شوهر سابق خود که در عده‌اش است ازدواج نماید چون ماده  ١١۵٠زن را از ازدواج با مردی دیگر منع کرده نه شوهر سابق خود.

عده طلاق در نکاح دائم و فسخ نکاح سه طهر است مگر اینکه زن با اقتضای سن، عادت زنانگی نبیند که در این صورت سه ماه است. عده زنی که باردار است نیز برای حفظ سلامت کودک تا زمان وضع حمل است. در زمان فوت مرد هم زن باید عده نگه دارد و عده وفات چهارماه و ده روز است.

شاید دوست داشته باشید بخوانید  آیا پول را می توان به امانت سپرد؟

نفقه زن در صیغه

در زبان حقوق به خرج و مخارج روزانه و هزینه‌های متعارف زندگی نفقه می‌گویند. در ازدواج دائم پرداخت نفقه با مرد است و اگر در آن کوتاهی کند مجرم به حساب می‌آید.

در عقد موقت یا صیغه زن نفقه از مرد نمی‌گیرد.  قانون کشور در ماده ۱۱۱۳ در این خصوص اشعار داشته: در عقد انقطاع زن حق نفقه ندارد ؛ مگر اینکه شرط شده باشد یا آنکه عقد مبنی بر آن جاری شده باشد. بنابراین اگر زنی قصد دارد ا ازدواج موقت نفقه دریافت کند باید این مسئله را شرط عقد کند.

ارث فرزند صیغه‌ای

فرزند متولد شده در ازدواج با صیغه از نظر حقوقی هیچ فرقی با فرزند حاصل از ازدواج دائم ندارد. در قانون ارث این فرزند دقیقا از همان حقوق برخوردار است و با توجه به جنسیتش سهم می‌برد. نفقه این فرزند نیز بر پدر واجب است.

توجه شود که ثبت ازدواج موقت در اثبات رابطه نَسَب فرزند و پدر مفید است. در این خصوص توجه به ماده ۲۱ قانون حمایت از خانواده راهگشا است: «نظام حقوقی جمهوری اسلامی ‌ایران در جهت محوریت و استواری روابط خانوادگی، نکاح دائم را که مبنای تشکیل خانواده است، مورد حمایت قرار می‌دهد. نکاح موقت نیز تابع موازین شرعی و مقررات قانون مدنی است و ثبت آن در موارد زیر الزامی است: ۱- باردار شدن ۲- توافق زوجین ۳ – شرط ضمن عقد»

خلاصه فرق حقوق زن در ازدواج دائم و موقت

خلاصه فرق حقوق زن در ازدواج دائم و موقت– در نکاح موقت بر خلاف نکاح دائم مدت تعیین می‌شود.

– در نکاح موقت برخلاف نکاح دائم اگر مدت تعیین شد، نکاح باطل است.

شاید دوست داشته باشید بخوانید  گرانی سکه و شرح افزایش قیمت سکه طلا عامل بحران ازدواج

– انحلال نکاح موقت مثل نکاح دائم نیست.

– عده عقد موقت نسبت به عقد نکاح کمتر است.

– در صورت مرگ شوهر قبل از تعیین مهر و نزدیکی، زن مستحق هیچ‌گونه مهری نیست.

– در صورتی که شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود.

– هرگاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهریه زن را طلاق دهد، زن مستحق مهرالمتعه است.

– در نکاح منقطع اگر شوهر قبل از نزدیکی مدت باقیمانده از نکاح را ببخشد باید نصف مهر را بدهد.

– زن در ازدواج موقت نفقه ندارد.

 

 

پرونده‌های حقوقی به‌ظاهر شبیه به‌هم الزاما راه‌حل مشابهی ندارند! قبل از مشاوره حقوقی اصولی، هیچ اقدامی انجام ندهید. گاهی یک اقدام نادرست باعث ایجاد گره‌ای کور می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button