اثر مجازات مواد مخدر در گواهی سوء پیشینه

اثر مجازات مواد مخدر در گواهی سوء پیشینه یکی از پرسش های پرتکرار از وکلا است که در این مقاله سعی شده است تا به آن پاسخ داده شود.

منبع اصلی تعیین موضوع مقالات وبسایت ثمین عدالت گزارشی است که واحد مشاوره حقوقی از پرتکرارترین سوالات حقوقی مردم ارائه می‌دهد. در نگارش این مقاله هم این رویکرد مدنظر قرار گرفته است. اما سوال پرتکراری که از وکیل مواد مخدر پرسیده می‌شود و سبب نوشتن این مقاله شده است:

«با سلام، متاسفانه چند سال قبل به پیشنهاد یکی از دوستانم و به طمع درآمد بالا شروع به فروش تریاک و شیشه کردم. بعد از مدتی دستگیر و محکوم شدم. محکومیتم را گذراندم و بعد از آن دیگر جرمی مرتکب نشده‌ام. به‌تازگی در آزمون استخدامی قبول شده‌ام. سوالم این است که اگر گواهی عدم سوءپیشینه بگیرم سابقه کیفری در آن نوشته شده یا نه؟»

نزدیک به ۸۰ درصد مواد افیونی جهان، در افغانستان تولید می‌شود. دست کم ۵۰ درصد آن به قصد ترانزیت یا مصرف وارد کشور ما می‌شود. این آمار نشان‌‌گر میزان بالای پرونده‌های مواد مخدر در کشورمان است.

افرادی که درگیر پرونده‌های مواد مخدر بوده‌اند می‌دانند که وکیل مواد مخدر خوب در ایران انگشت شمار است. دلایل زیادی را برای این مسئله می‌توان برشمرد که یکی از آن‌ها پیچیدگی و حساسیت بالای موضوع و تجربه وکیل مواد مخدر است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مقوله می‌توانید مقاله معرفی کامل وکیل مواد مخدر را مطالعه بفرمایید.

در ادامه وکیل مواد مخدر با تجربه ثمین عدالت، از اثری که محکومیت‌های مواد مخدر بر سابقه کیفری یک فرد می‌گذارد می‌گوید. با ما همراه باشید.

وکیل مواد مخدر : سوء پیشینه کیفری مواد مخدر

یکی از عواقب مهمی که قانون برای مجرمان دارد بد سابقه شدن فرد در اجتماع است. برای فردی که مرتکب جرایم خاصی که در قانون برشمرده شده است شود، سوء پیشینه‌ای برای او در نظر گرفته می‌شود.

طبق تعریف وکیل مواد مخدر هر عملی که انجام دادن یا ندادن آن مجازات داشته باشد را جرم نام دارد. برای مثال کسی که کلاهبرداری می‌کند و پزشکی که اقدام لازم برای نجات یک بیمار را انجام نمی‌دهد و کوتاهی می‌کند مجرم هستند.

دیدیم که قانون برای تعریف جرم از مجازات استفاده کرده است. پس برای فهم بهتر موضوع باید در مورد مجازات‌ها در قانون بدانیم.

انواع مجازات‌

 یکی از روش‌های دسته‌بندی مجازات در قانون این است:

  • مجازات های اصلی
  • مجازات های تکمیلی
  • مجازات های تبعی

تعریف مجازات اصلی

منظور از مجازات اصلی آن دسته از مجازات هایی است که قانونگذار صراحتا برای جرمی معین کرده است. مانند

شاید دوست داشته باشید بخوانید  دعاوی کیفری و اقرار در آن

مجازات جرم پولشویی که در ماده ۹ قانون مبارزه با پولشویی آمده است. یا مجازات ضرب و جرح که در قوانین اسلامی در صورت امکان، قصاص است و اگر قصاص ممکن نباشد برای آن  ۲ الی ۵ سال حبس در نظر گرفته شده است. در صورت درخواست شاکی دیه نیز بایست پرداخت شود.

تعریف مجازات تکمیلی

مجازات تکمیلی مجازاتی است که دادگاه می‌تواند علاوه بر مجازات اصلی و برای تکمیل آن تعیین کند. قاضی همیشه مجاز نیست حکم به مجازات تکمیلی بدهد و برای آن شرایطی وجود دارد. صدور این مجازات در اختیار قاضی دادگاه است و مدت آن طبق قانون حداکثر دو سال است.

  • منع از اقامت در محل یا محل‌های معین
  • منع از اشتغال به شغلی معین
  • انفصال از خدمات دولتی
  • ممنوعیت داشتن دسته‌چک
  • ممنوعیت خروج از کشور

تعریف مجازات تبعی

مجازات‌های تبعی به حکم قانون‌گذار، با ارتکاب جرمی از سوی متهم، به صورت خود به خود اعمال و اجرا می شوند و نیاز به قید شدن آن در رای دادگاه نیست.  این نوع مجازات ها غالبا مربوط به محرومیت از حقوق اجتماعی است.

وکیل موادمخدر
وکیل موادمخدر

سجل قضایی چیست؟

 به عبارت ساده سجل قضایی شناسنامه وضعیت قضایی فرد است .سجل قضایی چهار نوع است. کیفری ، مدنی ، بازرگانی و اداری که به اختصار در مورد هر کدام توضیح داده می‌شود.

سجل کیفری

قبل از سال ۱۳۱۸ سوابق کیفری افراد در هیچ مرجعی ثبت نمی‌شد و همه‌ از لحاظ پیشینه کیفری در یک ردیف بودند. این معضل عواقب جبران ناپذیری مثل تکرار جرم و زیر سوال رفتن عدالت اجتماعی را در پی داشت. در سال ۱۳۱۸ آئین‌نامه سجل کیفری وضع و تصویب شد. لذا کلیه سوابق موثر کیفری و بعضی احکام مدنی و تجاری افراد باید در دفتر سجل کیفری درج شود.

سجل بازرگانی

  در سجل بازرگانی احکام ورشکستگی و احکامی که حکم ورشگستگی را از بین برده یا درج می‌گردد.

سجل اداری

  در سجل اداری موارد ذیل ثبت می‌شود.

  • تصمیمات قطعی اداری راجع به اخراج بیگانه از کشور و الغاء آن
  • سلب تابعیت ایرانی از بیگانگان که تابعیت ایرانی تحصیل کرده‌اند و کسانی که ابرانی الاصل هستند.
  • محکومیت به انفصال دائم از خدمات دولتی و محرومیت از تصدی سمت‌های خاص و مدیریتی و محکومیت به اخراج از دستگاه متبوع

وکیل مواد مخدر : محکومیت موثر کیفری(همان سوء پیشینه معروف) چیست

هر فردی مرتکب جرم شود و به‌موجب حکم قطعی دادگاه محکوم شود، سابقه آن در سجل کیفریش درج می شود. اما فقط ارتکاب بعضی از جرائم باعث می‌شود شخص از حقوق اجتماعی مقرر در قانون برای همیشه یا برای مدت زمان مشخص محروم شود. به اینگونه محکومیت‌ها  محکومیت موثر کیفری یا سوء پیشینه گفته می‌شود.

شاید دوست داشته باشید بخوانید  همه چیز در مورد حقوق جزا

بنا بر گفته وکیل مواد مخدر ، طبق ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ افرادی که مرتکب جرمی شوند و مجازات آنها به شرح زیر باشد دارای محکومیت موثر کیفری هستند و تا پایان آن نمی توانند گواهی عدم سوءپیشینه بگیرند. آنچه از این ماده قانونی استنباط می‌شود این است که:

محکومین قطعی کیفری در جرائم عمدی، در مدت زمان مقرر از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می‌شوند.

الف) هفت سال در مجازات‌های سلب کننده حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم

ب) سه سال در محکومیت به قطع عضو، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت بیش از نصف دیه مجنیٌ‌ علیه (کسی که جنایتی علیه او رخ داده است) باشد، نفی بلد و حبس تا درجه چهار.

پ) دو سال در محکومیت به شلاق حدی، قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنیٌ‌ علیه (کسی که جنایتی علیه او رخ داده است) یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج.

همانطور که گفته شد موارد فوق در گواهی سوءپیشینه قید می‌شود در غیر اینصورت، مراتب محکومیت در سابقه کیفری فرد نوشته می‌شود ولی در گواهی‌ صادره منعکس نمی‌گردد.

بنابراین طبق گفته وکیل مواد مخدر اگر شخصی طی ماده ۸ قانون مبارزه با مواد مخدر به جریمه نقدی و یکسال حبس محکوم شود این محکومیت در سجل قضایی او ثبت می‌شود. ولی به این دلیل که مجازاتش جزو سه دسته بیان شده نیست در گواهی عدم سوء پیشینه چیزی به عنوان محکومیت درج نمی‌شود.

در پایان ذکر چند نکته ضروری است.

  • حکم محکومیت قطعی در جرائم عمدی باعث محرومیت از حقوق اجتماعی می‌شود. بنابراین در جرائم غیر عمدی مثل جرائم رانندگی محرومیت از حقوق اجتماعی وجود ندارد.
  • ارتکاب جرائمی که مجازات قانونی آن شلاق تعزیری، جزای نقدی و حبس تا دو سال باشد شخص را از حقوق اجتماعی محروم نمی‌کند.
  • عفو رهبری آثار محکومیت را ازبین نمی‌برد اما عفو عمومی (توسط مجلس) آثار محکومیت را از بین می‌برد و شخص می‌تواند از حقوق اجتماعی بهره‌مند شود.

چنانچه سوالی در خصوص تاثیر محکومیت‌های پیشین بر گواهی عدم سوء پیشینه دارید، می‌توانید از طریق سیستم چت آنلاین وبسایت مطرح کنید تا وکیل مواد مخدر در اسرع وقت به آن پاسخ دهد.

 

6 دیدگاه در ”اثر مجازات مواد مخدر در گواهی سوء پیشینه

  1. با سلام من سال ۷۶ با درگیری با دژبان ارتش. برای من پرونده درست کردن که من نیم گرم حشیش گرفتند.و دادگاه نطامی برای من چند ضربه شلاق .۲۰ هزار تومان جریمه نقدی برید. قبل از حکم بدلیل تعطیلات ۲ روز در زندان ما را نگهداشتند. آیا الان بخوام سوء پیشینه بگیرم دارم یا نه بنده الان پزشک هستم.ممنون

  2. سلام. من سال ۸۵ اعتیاد به کراک داشتم و مرا با ۲ سوت کراک گرفتن و پس از انگشت نگاری در زندان قرچک ۲۰ روز زندانی بودم .ایا سوء سابقه حساب میشه . ممنونم از شما

  3. سلام.بنده حدود شش سال پیش به جرم مواد مخدر،برام چند ماه زندان بریدن.که بعد از یک ماه از سپری کردن محکومیت،عفو رهبری خوردم.آیا الان در سوپیشینه قید میشه یا نه؟ممنون میشم اگر جواب بدید!

  4. سلام.بنده حدود شش سال پیش به جرم مواد مخدر،برام چند ماه زندان بریدن.که بعد از یک ماه از سپری کردن محکومیت،عفو رهبری خوردم.آیا الان در سوپیشینه قید میشه یا نه؟ممنون میشم اگر جواب بدید!

  5. سلام،
    خلاصه، بنده ۱۳ گرم تریاک گردن گرفتم وجریمه نقدی شدم. آیا این سوء‌سابقه میشه؟ بخاطر موقعیت اجتماعی خیلی آزارم از این موضوع.
    تشکر

  6. سلام من سال ۹۰سرباز بودم ودر پادگان ازم ۵گرم شیشه گرفتن و بهم جرم توزیع کننده.حمل ونقل واستعمال دادن و من حدودیکسال و نیم حبس دادن همراه جریمه و شلاق تعزیری آیا الان درسیستم ثبت هست.ممنون میشم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button