
با توجه بر اینکه امروزه شرکتهای تجاری مهمترین اشخاص تاجری هستند که هم در سطح داخلی و هم بین المللی وجود دارند و این موجب خواهد شد که این شرکت ها دارای مسائل و دعاوی حقوقی بسیار گسترده ای هم باشند سعی داریم در این مقاله به بررسی این دعاوی و مسائل پیرامون آن بپردازیم.
رابطه های حقوقی و مالی که بین سهامداران شرکت ایجاد می شود و یا مسئولیت و تعهداتی که هر یک از اعضاء هیئت مدیره در شرکت دارند و به تبع آن اعتبار اقدامات و تصمیمات هیئت مدیره و همچنین اعتبار اعمال حقوقی و مالی که مدیران در شرکتهای تجاریانجام می دهند و در مورد افزایش و یا کاهش سرمایه شرکت، و تغییر اساسنامه شرکت ها مسائل حقوقی فراوان و بسیار گسترده ای وجود خواهد داشت که ایچاب می کند شرکت های تجاری دارای یک مشاور حقوقی باشند. وکیل حقوقی که با نجربه به امور و مسائل شرکت ها بوده و دعاوی حقوقی شرکت ها را بداند و بتواند با موضوعات مختلف مواجه شود و از آن پیروز بیرون بیاید.
دلایل عمده نیاز به وکیل در دعاوی حقوقی که برای شرکت ها به وجود خواهد آمد گسترده می باشد که به بخشی از آنها در ذیل اشاره می نمایم.
- امروزه داشتنوکیل حقوقی برای شرکتها ، واحدهای تجاری ، تولیدی ، صنعتی ، و بازرگانان نه تنها لازم می باشد بلکه موجبات حفظ سرمایه و به تبع آن سود آوری برای شرکت ها را فراهم می آورد و این موضوع دست کمی از کسب . کاری که شرکت ها دارند نخواهد داشت. به عنوان مثال هرگاه شرکت و یا تاجری بدون اینکه وکیل حقوقی داشته باشد و مبادرت به انعقاد قرارداد نماید و به عرصه کسب و کار و تجارت وارد شود اگر در خصوص امور نحوه تنظیم قرارداد ، آثار حقوقی مفاد قرارداد و شرایط آن و سایر موارد حقوقی دیگر، اطلاع حقوقی لازم را نداشته باشد نه تنها باعث اختلافات با طرف مفابل را برای او فراهم می آورد بلکه به جای اینکه سود و منفعتی راببرد ضرر خواهد کرد و این ضرر چه بسا در برخی موارد غیر قابل جبران هم باشد.
- با توجه بر اینکه شرکت های خصوصی و تجار برای امورحقوقی خود مبادرت به دادن نمایندگی به کارمندان خود را می دهند لازم به ذکر است که این اعطای نمایندگی به ا جهت اقامه دعوی ، دفاع و پیگیری پرونده در دادگاهها و دادسراها پذیرفته نخواهد بود در نتیجه بهترین راه برای احقاق حق خود ارجاع امور به وکیل حقوقی نسبت به اقامه دعوی ، دفاع و پیگیری در دادگاه خواهد بود.
- پرداخت حق الوکاله و حق المشاوره در زمانی که شرکتها برای آنان دعاوی حقوقی مطرح میشود نه تنها هزینه نخواهد بود بلکه به نوعی سرمایه گذاری در جهت حفظ منافع تجاذی آنان محسوب میشود.
- عدم اطلاع کافی اشخاص نسبت به قوانین مختلف ، راهکارهای حقوقی ، تنظیم قراردادها ، آثار حقوقی شروط قرارداد ، نحوه طرح دعوی حقوقی ، تنظیم دادخواست و لوایح دفاعی ، که همگی موضوعاتی تخصصی و حقوقی است .
- یکی از نکات مهم این است که مدیران شرکتها و همچنین تجار با توجه بر اینکه در امر تجارت و کسب وکار خود مشغول هستند و زمان زیادی را صرف این موضوع میکنند ، شخصاً نمی توانند فرصت پیگیری پرونده ها را در دادگاه حقوقی و دادگاه کیفری داشنه باشند
- در برخی از مواقع در دعاوی حقوقی پیگیری مسائل حقوقی توسط وکیل با صرفه تر از پیگیری توسط خود مدیران شرکتها و تجار می باشد به خصوص در زمان هایی که حق الوکاله را به موجب دادخواست حقوقی و رأی دادگاه می توان از طرف مقابل مطالبه نمود.
موارد و مسائلی که وکیل حقوقی شرکتها انجام می دهد:
- مشاوره حقوقی و نظارت بر انعقاد قراردادهایی که شرکتها ، واحدهای تجاری ، تولیدی ، صنعتی و بازرگانان با سایر اشخاص منعقد می کنند و همچنین وکالت در دعاوی حقوقی و پرونده های حقوقی مربوط به شرکت
- حضور در واحد حقوقی شرکت ها و دادن خدمان مشاوره حقوقی و پیگیری مسائلی که در همان رمان برای شرکت رخ می دهد به طور تمام وقت و یا پاره وقت .
- وکالت در دعاوی حقوقی مربوط به قراردادها ، مطالبات ، موضوعات و مسائل تجاری .
- تنظیم قرارداد ها ، دادخواست ، شکوائیه ،واخواهی ، تجدیدنظر خواهی ، لایحه دفاعیه و درخواست های حقوقی .
- مشاوره حقوقی در خصوص تنظیم قراردادها ، دعاوی و مسائل مربوط به قراردادها ، مطالبات و موضوعات و مسائل تجاری .
- یک وکیل شرکت تجاری علاوه بر اینکه می بایست به حقوق قراردادها مسلط باشد، باید توانایی و اشراف راجع به کلیه اقدامات شرکت تجاری داشته و بتواند اظهار نظر کند.
- البته شرح وظایف مشاور حقوقی شرکت می تواند گسترده و یا محدود تعریف گردد، اما به نظر می رسد وکیل شرکت تجاری باید در مورد موضوعات شرکت دارای تبحر باشد.
- اگر شرکت تجاری دارای روابط خارجی و بین المللی در مورد صاردات و واردات است و با کشورهای دیگر روابط تجاری بین المللی برقرار می نماید حتما باید یک وکیل تجارت بین المللی داشته باشد که به امور تجارت بین الملی اشراف داشته تا بتواند در قراردادهای که با شرکت های خارجی منعقد می کند به بهترین شکل راهنمایی کند و در صورتی که شرکت دارای روابط حقوقی داخلی زیاد است، می بایست در موضوع شرکت اطلاعات نسبی داشته باشد و تبحرانه عمل نماید.
- همچنین بسیاری از مدیران شرکتهای تجاری ناآگاه از این باشند که اگر چک شرکت را امضاء و صادر می کنند همراه با شرکت در برابر اشخاص ثالث مسئول پرداخت هستند، هرچند دین متوجه شرکت است یا اینکه قراردادی که با صرف امضاء مدیر عامل شرکت منعقد شده است چه اعتباری از لحاظ حقوقی دارد.
در پایان بایستی مجددا عرض کنم مسائل حقوقی شرکتها همانطور بسیار زیاد است و این مسائل حقوقی تنها از طریق وکیل حقوقی و با مراجعه به او قابل پیگیری و نتیچه گیری خواهد بود.

منابع:
برگرفته از قانون تجارت و قوانین و مقررات در مورد وکالت در دادگاه ها