دادگاه تجدید نظر چیست؟

دادگاه تجدید نظر چیست و چه کارکردی در سیستم قضایی کشور دارد؟ پاسخ این سوال را در پایان این مقاله لز سازمان حقوقی و داوری ثمین عدالت خواهید دانست.

مسائل حقوقی از پیچیدگی‌های خاصی برخوردارند. در خصوص بسیاری از موضوعاتی که در دادگاه‌ها مطرح می‌شوند، ممکن است برداشت و تفسیرهای گوناگونی وجود داشته باشد. علاوه بر این، قاضی نیز یک انسان است و انسان ذاتا جایزالخطا است. لذا ممکن است در تحلیل و رای صادره دچار اشتباه شود.

فلسفه وجودی قانون تحقق نظم و عدالت اجتماعی در جامعه است. لذا قطعا برای حل این مشکل تدبیری در قانون اندیشده شده است که همانطور که حدس می‌زنید، دادگاه‌ تجدید نظر است. فلسفه دادگاه تجدیدنظر به حداقل رساندن خطا در صدور رای است که از طریق نظارت یک مرجع عالی تحقق می‌یابد. بنابراین اگر پرونده‌ای را در دادگاه دارید و رأی به ضررتان صادر شده و فکر می‌کنید حقتان ضایع شده، نگران نباشید زیرا این رای پایان راه نیست.

راه‌های اعتراض به رای دادگاه

راه‌های اعتراض به رای دادگاه

بطور کلی راه‌های اعتراض به آراء صادر شده در به دو دسته تقسیم می‌شود.

  • – روش‌های (طرق) عادی شکایت از آراء
  • – روش‌های (طرق) فوق العاده شکایت از آراء

همانطور که از نام‌گذاری این روش‌ها مشخص است، این دسته بندی مربوط به روش و شرایطی است که اعتراض نسبت به رای وجود دارد. با این توضیح که برخی از روش‌های اعتراض اصولا در همه موارد مجاز هستند و برخی از آنها تنها در شرایط بخصوصی که قانون پیش بینی کرده است امکانپذیرند.
روش‌های عادی شکایت از آرا

منظور از طرق عادی روش‌هایی است که اعمال آن‌ اصولاً محدود به موضوعات خاص یا جهات خاصی نیست. که عبارتند از: واخواهی و تجدید نظر‌خواهی

شاید دوست داشته باشید بخوانید  وکیل جرایم پزشکی

روش‌های فوق العاده شکایت از آرا

روش‌های فوق‌العاده روش‌هایی است که محدود به موضوعات خاص یا جهات خاص است و عبارتست از:

  • – فرجام خواهی
  • – اعاده دادرسی
  • – اعتراض ثالث

موضوع این نوشتار حقوقی پژوهش یا تجدیدنظرخواهی است. که عبارت است از ارائه لایحه و درخواست رسیدگی مجدد به پرونده به‌ منظور بازبینی اعمال دادگاه بَدوی و اصلاح رای صادر شده از دادگاه نخستین در صورت صلاحدید مراجع.

جهات درخواست در دادگاه تجدید نظر

جهات درخواست تجدید نظر در ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی، آمده است. شایان ذکر است این جهات با آنچه پیش‌تر در مـاده ۲۵ قـانون تشـکیل دادگـاه‌هـای عمـومی و انقلاب اعلام شده بود، هماهنگ است.

طبق ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی جهات درخواست تجدیدنظر ازین قرار است:
۱-  ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه.
۲-  ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود.
۳-  ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی.
۴-  ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای.
۵-  ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی.
دادگاه تجدید نظر استان و صلاحیت آن

به موجب ماده ۲۰  قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب، که به اختصار به آن  ق.ت.د.ع.ا ‌گویند، در مرکز هر استان به منظور بازبینی در آرای قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی و انقلاب، دادگاه تجدید نظر به تعداد مورد نیاز تشکیل می گردد که مرکب از یک رئیس و دو از مستشار است.

جلسه دادگاه تجدید نظر با حضور دو عضو رسمیت یافته و پس از رسیدگی،  رای اکثریت که به وسیله رئیس یا عضو مستشار انشا می‌شود و قطعی و لازم الاجرا خواهد بود.

شاید دوست داشته باشید بخوانید  برابری حقوق زن و مرد در استقلال مالی زن پس از ازدواج

دادگاه تجدید نظر استان، در صورتی که تراکم کار ایجاب نماید، می تواند بیش از یک شعبه داشته باشد. که در این صورت رئیس شعبه اول،   طبق اصول کلی،  ریاست دادگاه تجدید نظر مرکز استان را عهده‌دار است  و دفتر شعبه اول، دفترِ کل است. هر دادگاه استان و هر یک از شعب آن دارای یک نفر مدیرِ دفتر است. که تحت ریاست و مسئولیت رئیس شعبه بوده و به تعداد لازم تحت ریاست خود کارمند دارد.

برای مشاوره در مورد دادگاه تجدید نظر و روش‌های اعتراض به رای دادگاه از طریق خطوط ارتباطی سازمان حقوقی و داوری ثمین عدالت با ما تماس بگیرید. پاسخگوی شما هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button