
شناخت وکیل کیفری
وکیل کیفری دارای ویژگی هایی است که او را از دیگر وکلا متمایز می کند. پیش از آنکه شما را با یک وکیل کیفری آشنا کنیم لازم است بدانیم که به چه کسی وکیل کیفری می گویند. وکیل کیفری به وکیلی گفته می شود که در دعاوی کیفری دارای تخصص است. دعاوی کیفری به مجموعه ای از امور ویژه گفته می شود که پس از طرح آن دعاوی، دادگستری و در بیشتر اوقات دادسرا شروع به رسیدگی پرونده نموده و اقدام به کشف جرم، تعقیب متهم و تحقیقات مقدماتی می کند. وکیل کیفری با توجه به حوزه فعالیت خود باید دارای ویژگی هایی باشد. این ویژگی ها می توانند او را در پیگیری پرونده یاری دهند. همچنین یک وکیل کیفری با دارا بودن این ویژگی ها امکان پذیرفتن پرونده های کیفری را دارا خواهد بود. باید دانست که در دعاوی حقوقی، خواهان و خوانده مختار به اخذ وکیل خواهند بود اما در دعاوی کیفری به گونه ای دیگر است و دادگاه متهم و شاکی را ملزم به اخذ وکیل می کند. اگر هر یک از طرفین شرایط گرفتن وکیل را نداشته باشند دادگاه باید به آنها وکیل تسخیری معرفی کند و شرایط لازم را جهت اخذ وکیل برای آنها فراهم نماید تا بتوانند از وکیل استفاده کنند. دعاوی کیفری یکی از شاخه های حقوق جزا شامل مجازات ها، قوانین و جرم ها می باشد. در تعریف حقوق جزا، بایستی بدانید که این حقوق شامل قواعد و قوانین همیشگی، دارای ضمانت اجرای خاص (شدید و خفیف)، الزامی بودن اجرای حقوق جزا می باشد که شارع مقدس جهت برقراری عدالت، در قرآن بیان نموده و در تمام زمینه ها قابل انطباق می باشد.
جرائم کیفری
وکیل کیفری همان طور که از نام آن مشخص است پیگیر جرائم کیفری خواهد بود. جرائم کیفری جرائمی ویژه و خاص هستند. این جرائم شامل مواردی همچون خیانت در امانت، کلاهبرداری، فروش مال غیر، سرقت، قتل، فوت در تصادفات رانندگی، دیه، ضرب و جرح، نزاع، جعل و استفاده از سند مجعول، توهین، تجاوز به عنف، تهدید، آدم ربایی، مزاحمت تلفنی، مواد مخدرو دیگر موارد می شوند. وکیل کیفری نیز در چنین مواردی وارد شده و پیگیر پرونده ها خواهد شد.
آشنا با جرم شناسی
وکیل کیفری باید با علم جرم شناسی آشنایی داشته باشد. جرمشناسی شاخهای ازعلوم اجتماعی است که در آن طبیعت، وسعت، علت و کنترل رفتار مجرمانه در فرد و جامعه، نهادهای کنترلکننده و سازمانهای اصلاحکننده مورد بحث و بررسی قرار میگیرند. جرمشناسی یک علم میانرشتهای در علوم رفتاری است و به خصوص توسط مطالعات جامعهشناسی (به خصوص جامعهشناسی انحراف)، مردمشناسی اجتماعی و روانشناسی و همچنین نوشتارهایی در حقوق تأمین میشود. جرمشناسی مانند حقوق جزا به دو بخش عمده تقسیم میشود: جرمشناسی عمومی که به صورت کلی رفتار جنایی و ماهیت عمل ارتکابی را بررسی میکند و جرمشناسی اختصاصی که به بررسی اعمال جنایی خاص میپردازد.
تسلط بر روانشناسی
از آنجا که جرائم کیفری همواره دارای زمینه های روانشناسانه هستند و از آنجا که وقوع جرم زمینه های روانی را نیز دارا می باشد لازم است که وکیل کیفری به روانشناسی تسلط کافی و لازم را داشته باشد. روانشناسی همچنین به وکیل کیفری در شناخت شخصیت و عوامل شکل دهنده رفتار و جرم نیز کمک خواهد کرد. وکیل کیفری باید بتواند ابتدا صحت اطلاق جرم به عمل را تشخیص دهد و سپس نسبت اتهام به مظنون را بررسی نموده و درباره آن نظرات خود را اعلام نماید. دقت لازم برای این موارد که اغلب با جان و حیثیت هر یک از طرفین دعوا سر و کار دارد، نشان از اهمیت وکیل دعاوی کیفری دارد.
تجربه بالا لازمه یک وکیل کیفری
دارا بودن تجربه بالا لازمه یک وکیل کیفری است. وکیل کیفری با توجه به حوزه تخصصی فعالیت خود باید دارای تجربه کافی و مناسب در پیگیری پرونده های کیفری باشد. وکیل کیفری با تجربه ی بالایی که در زمینه ی جرائم کیفری دارد می تواند با استفاده از پرونده ها و گفتارهای متهم، از او دفاع کند. وکیل کیفری وظیفه رسیدگی و مشاوره حقوقی در زمینه دعاوی کیفری را نیز دارد و همین امر تجربه او را بیشتر می کند. تجربه در کار و امور کیفری باعث می شود تا یک وکیل پرونده را به بهترین شکل ممکن پیگیری کرده و به سرانجام برساند.
تعهد وکیل کیفری
تعهد در تمامی شغل ها امری لازم است. اما در حرفه ای مانند وکالت آن هم در امور کیفری بیشتر به چشم می آید. وکیل کیفری باید فردی متعهد باشد تا بتواند حقایق را آنگونه که بوده است بیان کند و از صدور حکمی که امکان ناصحیح بودن آن وجود دارد جلوگیری کند. تعهد در این زمینه به اشکال مختلف خود را نشان خواهد داد. از دریافت هزیه کمتر از موکل و یا صرف زمان زیاد و انرژی فراوان برای دفاع و به نتیجه رساندن پرونده همه نشان از تعهد یک وکیل کیفری است. چنین ویژگی است که کسب شأن و منزلت اجتماعی بالایی برای وکلا خواهد داد. مهم ترین و اصلی ترین ویژگی که یک وکیل باید داشته باشد، معتمد بودن وی است که قابل اعتماد بودن یک وکیل بستگی به عوامل صادق بودن، امانت دار بودن و مسئولیت پذیری در قبال موکل خویش می باشد.
مسئولیت های یک وکیل کیفری

وکیل پایه یک کیفری، قادر به شرکت در تمامی محاکمه ها، از جمله حقوقی و کیفری و … می باشد در حالی که وکیل پایه دو کیفری تنها می تواند در محاکمه های کیفری که مرتکب جرم تعزیری هستند، زندان های زیر ۱۰ سال، شلاق و محاکمه هایی که نقدا بایستی پرداخت شوند و سایر جرایم کیفری بیان شده در بخش وکیل کیفری، شرکت کند. در صورتی که طبق اقدام یک وکیل کیفری موجب شود که خسارتی به موکل وارد آید، مسئولیت با وکیل خواهد بود. وکیل موظف است مصلحت و منافع موکل خویش را برعهده گیرد. وظیفه موکل پرداخت هزینه های دادخواست توسط وکیل کیفری، هزینه اوراق، ایاب و ذهاب، هزینه های مشاوره حقوقی و … می باشد. طبق توضیحات در بخش وکیل کیفری، وکالت در دعاوی کیفری، حتی برای متهم نیز مطرح می باشد و وظیفه مشاوره حقوقی کیفری، در امور کیفری مربوط به مجرمان و متهمان، حضور داشتن در تمامی مراحل دادرسی کیفری و حمایت از حقوق دفاعی متهم می باشد.